Медия без
политическа реклама

1300 аптеки още не работят с новите кодове за лекарствата

Илияна Кирилова

2300 аптеки са свързани вече към т.нар. система за верификация, като това са почти 100% от аптеките, които работят със здравната каса, и около 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата. Те са общо 3600, т.е. 1300 аптеки още не са готови да продават лекарства с рецепта с новите специални кодове, които трябва да се сканират. Това сочат данните на здравното министерство в края на гратисния период за въвеждане на новата система, който изтече в края на миналата седмица - на 9 август. 

Системата беше въведена с европейска директива в целия ЕС на 9 февруари 2019 г. Целта й е да се ограничи разпространението на фалшиви медикаменти. Производителите поставят индивидуален идентификационен код на всяка опаковка, който се сканира от търговците и аптеките и данните се пращат в обща система. Ако не се сканира кодът, лекарствата не могат да се продават. Тъй като това изисква инвестиции в софтуер и четци, част от аптеките у нас поискаха гратисен период и го получиха. Подобни е имало и в повечето европейски държави, обявиха от МЗ.  

Европейският регламент предвижда санкциите за аптеките, които не са се включили в системата, да бъдат определени в националното законодателство на всяка държава членка. "По тази причина в момента Министерството на здравеопазването подготвя промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и да бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон. След приемането и влизането им в сила ще е налице основание за налагане от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата на съответните санкции. Чрез тях ще бъдат уредени и задълженията и действията на участниците в законната верига на доставка на лекарствени продукти при съмнение за фалшифициран лекарствен продукт", обявиха от МЗ. Това на практика означава, че гратисният период се удължава - до приемане на поправките, тъй като дотогава няма да има законови основания за санкции.

"До влизане в сила на промените Изпълнителната агенция по лекарствата при осъществяване на текущия контрол напомня и прави предписания на обектите, които все още не са се включили към системата", допълват от МЗ.

Още по темата