Медия без
политическа реклама

Боботко

Голям учен, голям галант!

25 Юни 2018

В София бе открита Дигитална асамблея, организирана от ЕК и Българското Председателство. Бойко Борисов приветства форума с боботеща реч, в която отново показа галантното си отношение към Жената и пиетета си към Науката.
***
Бойко Борисов (през повечето време поддържа с лявата си ръка интелектуалския жест "обърната солница"): Добър ден на всички. Благодаря и на Мария Неделчева (моминската фамилия на еврокомисаря Мария Габриел) за тази Ди-ги-тална асамблея, която откриваме днес; на кмета на София Фандъкова, на министрите. И да кажа добре дошли и на министрите, секретарите от Западните Балкани, които са тука. И разбира се - на Евелин, добре дошла (зам.-председателят на ЕП Евелин Гебхард) на това мероприятие. Еврокомисарят по технологиите е едно потвърждение, че България е на първо място в Европа по брой на заети жени в професиите, свързани с високи... технологичните... дейности и услуги, фирми и така нататъка. На първо място е България. За целта, ясно е, че светът върви в тази сфера, ясно е, че технологиите се развиват не всяка година, не всеки месец - всеки ден! Ако искаме да бъдеме в тон със съвременния свят - тук се обръщам към Западните Балкани, тук се обръщам и към това, че балканският хъб за суперкомпютър е нещо в следващия месец, което ще се случи. Западните Балкани и всички ние от Балканите винаги сме имали претенцията, че сме най-умните, най-интелигентните, вярно - и най бедните, но ето една сфера, в която можеме да докажеме на света, така както Джон Атанасов навремето, че можеме да сме лидери. Имаме силите, имаме възможностите, имаме инвестициите, които са направени, имаме и 9-е млрд евро в следващата програма. Имаме и добър български комисар. 
Ся, знам, че тех (европейците) ги дразни много, но когато кажеме Габриел, може колегите в ЕП - Евелин, да си помислят, че си французойка. Затова си те наричаме Неделчева, за да се знае, че си дошла от България там. Иначе те една по една ви прихванаха - Франция, Австрия (Борисов визира видните ни евроснахи - Паунова-Майдел и Неделчева-Габриел). Ние останахме без комисари и без депутатки европейски.
Тъй! Малко все пак да разведриме обстановката. 
Ние искаме да поставиме Човека в центъра. И колкото повече развиваме машините, технологиите - а и всички гледаме непрекъснато сериали, в които виждаме машините до какви нива достигат! Но нещо, което съм научил от живота - това, което видиш в американските сериали, след 3-4 години става факт. И аз съм убеден, че и това няма да ни подмине. Затва много е важно това, което правиме - контрола върху него! Основната мисловна дейност за управлението да остане в Човека. Разбира се, има професии, които може и да изчезнат. Има (замисля се) професии, в които изцяло могат да бъдат заменени от роботи. Но контролът, управлението трябва да си остане в Човека. Поне аз така си мисля. 
Затова обаче е нужно и нещо, което в България усилено започваме да правим в новия си мандат - това е образованието! Поставянето на учителя, поставянето на детето, образованието - и аз мисля, че има панел Министерството на образованието в България с вас в тези два дни, които ще ви разкажат какво правиме, как искаме да го направим и как ще продължиме да го движиме този процес, защото това е бъдещето! Обикновено резултатите ще дойдат в тази сфера след 10 г. Но вече искаме от трети клас нататък децата да почнат да програмират, д-д-д-а работят, да има уайфай във всяко училище. Мрежите да ги направиме, така че (замисля се) не първо вкъщи да се научават да работят с компютрите и с телефоните. А вече и вие самите се убеждавате - всеки ден, всеки ден, всеки ден все нови и нови, и нови, и нови услуги се извършват с - ако щете - с телефон. 
...Милиони или стотици милиони машини ще се свържат една с друга! 
...Важно е Балканите да бъдеме единни. Имаме реален шанс да покажеме на света нашия си потенциал. Тепърва - нито можеме да ги надминеме във въоръжаването, нито можеме да ги надминеме в производството на автомобили, но тук, това пространство е запазено за нас! Ние имаме огромни възможности, потенциал -и мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри. 
Пожелавам ви успех и действително се надявам да бъдеме в крак с времето. Мисля, че едно успешно Председателство завършваме, имаме още 4-5 дена (въздиша) и да му мислят австрийците след това, хе хе. Благодаря. 

Още по темата