Медия без
политическа реклама

Совалка в тунела

В джобчето му дрънка Тръмп

18 Юли 2018
Алтернативен факт: колаж, по-реалистичен от снимка.

Антон Хекимян, bTV: ...Ето я размяната на топката (кадри с Путин, който дава футболна топка на Тръмп). Това означава ли нещо в глобален план? Сега като говорим за кълбо.

Валерий Тодоров, журналист, бивш директор на БНР и зам.-дир. на Националната опера и балет: Въпросът е кой ще рита топката сега, оттук нататък. (Подсещащ смях)

АХ (учтив смях): ...

ВТ: Вижте, това са двама политици, много различни като характер, като темперамент, като възглед за света. Мисля, че Тръмп си представя света повече като, така, една купчина от пари, които трябва да се преместят от едно място на друго. Докато Путин има съвършено друг поглед - той вижда света като сфери на влияние, като възможности за въздействие. И ако някакво образно сравнение търсим - това са двама души, които копаят в един тунел паралелно и шансът да се встре... да се срещнат, засега не е много висок. (И тунелът на алегорията не е много висок, та си ударихме главите - б.р.)

АХ: Опитва ли се наистина Тръмп да играе в Европейския съюз поотделно с всеки един - ето, на Франция отделно предложение, с Полша евентуално, дори с войски - да разбие Европейския съюз по свой си начин? 

ВТ: Вижте сега, очевидно той си представя своята политика като совалки - преки совалки с всяка от страните. Той не вижда това като някаква зависимост, като диалог в някакви рамки. Той с всеки иска да разговаря лично, да има личен диалог и тук изваждането на двамата политици от обкръжението им е много важно. Защото всъщност в обкръжението са въпросите, които по-нататъка ще възникват. Вие виждате, че даже в Съединените щати републиканците наричат самата среща (Путин-Тръмп) "трагическа грешка". И неговото поведение - едва ли не, че той е бил сложен в джоба на Путин. (...)

АХ: Може ли да се каже, че Европа е в пресата между Русия и Съединените щати? 

ВТ: Определено. Определено, защото Европа следваше досега линия, която беше съгласувана със Съединените щати. Изведнъж Съединените щати дават знак за промяна в отношението си към Русия и изобщо към света и към ангажиментите, които са имали досега. Това за Европа е изненада. Ето вижте, дори разминаване се получи по въпросите, свързани с разширението на НАТО. Путин постави въпроса, че ако влязат Грузия и Украйна в НАТО, това няма да бъде възприето добре. И вече Държавният департамент започва да спира Грузия, към която бяха дадени сериозни аванси. (...) 

...Според мен двамата заложиха на личния диалог. Това само по себе си, извадено от обкръжението им, е много важен фактор. Да не забравяме, че срещата на 4 очи, все пак още, така, не се е проявила като картина какво се е случило там.