Медия без
политическа реклама

Държавата става акционер в ПИБ, ако ЕК разреши

26% от капитала на банката ще сменят собствеността си след аукцион с два участника

11 Юни 2020Обновена
Илияна Кирилова

В последния възможен момент държавата се включи вчера в аукциона за 110 книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв. за Първа инвестиционна банка. Набирането на тази сума бе ключово условие България да кандидатства за чакалнята за Еврозоната. При липсата на кандидати в "12 без 5" държавата и втори, неизвестен засега  инвеститор се явиха като спасители в "12 без пет".  Икономическият министър Емил Караниколов потвърди по-късно, че държавата участва, но не каза под каква форма. При всички положения обаче това трябва да се съгласува с Европейската комисия, тъй като е вид държавна помощ.

"Вчера минаха аукционите. С комисар Маргрете Вестагер (изпълнителен вицепрезидент на ЕК - бел. ред.) довечера имам разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае Банковия съюз, това е най-важното за българите, е наред", коментира днес Бойко Борисов по време на посещението си във Варна. Той поясни, че правителството ще подкрепи ПИБ, за да отпадне и последната пречка пред присъединяването на България към преддверието на еврозоната - валутно-обменния механизъм ERM-2. 

„Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а в същото време Банковият съюз гарантира това да не може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина и в същото време гаранции за вложителите в банките“, подчерта премиерът. рсочи Борисов.

По време на вчерашния аукцион се разбра, че почти цялата емисия - 108 млн. права - е записана от един инвеститор. Ако до 25 юни той плати цената - малко над 196 млн. лв., ще се сдобие с 26.18% от капитала на банката. Няма формално изискване да се разкрива кой е инвеститорът, но това със сигурност ще стане след приключването на аукциона, тъй като ПИБ е публично дружество и акционерите с над 5% дял подлежат на обявяване. 

Държавата е участвала в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка, а вторият кандидат е частен инвеститор, каза Емил Караниколов пред  Би Ти Ви.  Той подчерта, че стъпката е предприета само за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на еврозоната. Караниколов оправда нулевия  интерес на частния сектор към емисията на ПИБ с коронакризата. 

В петък ще стане известно какъв е делът на държавата в банката, каза министърът.

Причината за липсата на интерес към акциите на ПИБ е, че исканата цена - 5 лв., е прекалено висока (около два пъти над борсовата, отбелязва "Капитал"). След аукциона котировките на Първа инвестиционна скочиха  над 2.7 лв., като след това се върнаха до нива около 2.64 лв., което все пак е 2.33% ръст за деня.

Държавата ще трябва да вложи доста усилия да обоснове защо влиза в такава инвестиция при условия, които очевидно не могат да привлекат нито един голям частен инвеститор. Освен това ще трябва да поиска специално одобрение от Европейската комисия, защото подобни ходове се броят за държавна помощ.  Уведомяването и получаването на отговор от Брюксел ще отнемат време. 

 

Ключови думи:

ПИБ, акции, нов купувач

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?