Медия без
политическа реклама

Ограничението на рекламата на хазарта остава за друг път

Пълната забрана на рекламиране води до нелегални дейности, смята финансовият министър Петкова

25 Апр. 2024
Шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев се загрижи за опасно разрасналата се хазартна зависимост сред българите и внесе ограничения за рекламата два дни преди парламентът да се разпусне.
Илияна Димитрова
Шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев се загрижи за опасно разрасналата се хазартна зависимост сред българите и внесе ограничения за рекламата два дни преди парламентът да се разпусне.

Законовите промени, с които сериозно се ограничава рекламата на хазартни игри, остават за приемане от следващия парламент. Днес бюджетната комисия в НС гласува на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ и ДПС, но депутатите излизат след ден във ваканция заради изборите на 9 юни.

ДПС и ГЕРБ и в следващото Народно събрание ще продължат политиката за регулиране и максимално ограничение на рекламата на хазарта, обеща председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той, заедно с Теменужка Петкова, са вносители на законовите промени. 

Те предвиждат забрана на рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламиране на хазартни игри се допуска само върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху игралните зали и казина, а също така върху спортна екипировка, спортни съоръжения и зали, стадиони, басейни и материали на спортните клубове.

 

"В Министерството на финансите е направен анализ на подхода при рекламата на хазарт в държави членки на Европейския съюз и извън него. Това, което се установи, е, че тоталната забрана на рекламата на хазартни игри обикновено води до увеличаване на нелегалния хазарт. Всъщност, повечето държави са предприели балансиран подход", обясни финансовият министър Людмила Петкова, която участва в заседанието на бюджетната комисия.

Петкова отбеляза, че внесените законови промени на ГЕРБ и ДПС са част от законопроект, изготвен в Министерството на финансите от работна група, в която са участвали и представители на хазартния бизнес.

Депутати от бюджетната комисия посочиха необходимостта от по-сериозни регулации и за онлайн хазарта, които да са идентични с тези за стандартния, офлайн хазарт. Това може да бъде допълнено между първо и второ четене на законопроекта.

По думите на Йордан Цонев в законопроекта има още доста неща за прецизиране, но той е добра основа за дискусия.

"Станахме хазартна нация", загрижено отбеляза Цонев. В края на миналата година, когато покрай промените в облагането на хазартните фирми, "Възраждане" внесе предложение да се забрани директната и индиректната реклама на хазарните игри, ДПС, а също и ГЕРБ, не подкрепиха това искане.

Днес Цонев обясни, че не е нормално в малка България да има 1100 игрални зали и казина, а в Герания - три пъти по-малко. "Допуснали сме го всички през годините с различни аргументи, но виждаме какво е състоянието на нещата - не е добре", каза Цонев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата