Медия без
политическа реклама

НАП предупреждава по телефона и мейла, че знае какви доходи имаш

Парите извън трудовите договори са в предварително попълнените декларации

Илияна Кирилова

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на данъкоплатци, за да ги информира, че знае, че са получили през 2023 г. доходи извън трудовите си договори и им напомня да ги обявят в данъчната си декларация. 

Става дума за хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, наеми за отдадени на юридически лица помещения и др.

Данните са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения. Достъп до тези декларации имат само данъкоплатците, които притежават ПИК или електронен подпис. 

Предварително попълнените данъчни декларации, преди да бъдат подадени електронно към НАП, трябва да се прегледат, допълнят и коригират, ако е необходимо. НАП има информация за доходи от наеми по сключени договори с юридически лица, но наемите, получени от физически наематели, не са попълнени предварително, затова наемодателите трябва да ръчно да ги опишат в електронните формуляри. Освен това трябва да се прецени кои доходи, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми. Например доходи от продажби по интернет - дали става въпрос за продажби на лични вещи или е чисто търговска дейност. Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят пред НАП по желание. 

При неподаване на декларация или наплащане на дължимия данък гражданите подлежат на санкции, припомнят от НАП.

Крайният срок за подаване на данъчните декларации за доходите от минилата година, както и плащането на пълния размер на 10%-ния данък е до 30 април. 

Електронната услуга за подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в е-Портала на приходната агенция. Лицата, които не разполагат с ПИК,  могат да го получат за минути и безплатно във всеки един офис на НАП. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

данъчни декларации

Още по темата