Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъск придоби близо 10% от "Туитър"

Американският новатор е купил 73,5 млн. акции на компанията, оценени на $2,89 млрд.

04 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС
В края на март Илон Мъск лично откри гигафабриката на "Тесла" край Берлин. Оказа се, че в средата на миналия месец той е придобил сериозен дял в "Туитър".

Американският инвеститор Илон Мъск е придобил дял от 9,2% в "Туитър", съобщи Би Би Си, позовавайки се на данни от комисията по ценни книжа и борси в САЩ. От тях е видно, че на 14 март основателят на космическата компания SpaceX и автомобилния гигант "Тесла" е закупил 73 486 938 акции от листнатата на борсата социална мрежа.

Стойността им се оценява на $2,89 млрд. по цените при затварянето на пазара от миналия петък. Часове след оповестяването на новината за сделката на Мъск акциите на "Туитър" скочиха с около 25% в предпазарната търговия.

Роденият в Южна Африка американец се превръща в един от най-крупните акционери в компанията. Дялът на Мъск е над четири пъти по-голям от този на основателя на "Туитър" Джак Дорси, който притежава 2,25%.

50-годишният Илон Мъск е популярен като редовен потребител на социалната мрежа, в която има над 80 млн. последователи. Наскоро обаче той сподели в профила си, че "сериозно обмисля" да създаде нова платформа.

В края на миналия месец новаторът зададе публичен въпрос относно свободата на словото в "Туитър".

"Като се има предвид, че "Туитър" служи като де факто обществен градски площад, неспазването на принципите за свобода на словото фундаментално подкопава демокрацията. Какво трябва да се направи?", написа Мъск.

А след това създаде анкета с въпрос: "Свободата на словото е от съществено значение за функциониращата демокрация. Вярвате ли, че "Туитър" стриктно се придържа към този принцип?"

Във вота участваха над 2 млн. от последователите му, от които 70,4% гласуваха с "Не", а 29,6% с "Да".

Ключови думи:

Илон Мъск, Туитър, акции

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?