facebook
twitter

Горещи новини

Зам. -министър Запрянов: Преговорите за F-16 в САЩ вървят положително

Само ден по-рано неговият началник - военният министър Красимир Каракачанов, обяви, че има сериозни ценови проблеми
3862
Pixabay

Преговорите със САЩ за доставка на изтребителите F-16 Block 70 се развиват положително. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов - ръководител на делегацията, която посети миналата седмица САЩ за започване на преговорите на същинско ниво, цитиран от Дарик.

Те продължават и в момента, като представители на Военно въздушните сили все още са в САЩ. Според Запрянов проектодоговор за сделката можем да очакваме до края на юни, а договор до края на годината.

"Преговорите се развиват положително. Ние се намираме в процедура и процес и той ще завърши в момента, в който ще получим предложение за договор. И след като получим предложение за договор отново ще можем да преговаряме. Ние сме на фаза на изготвяне на проект на договор. Водят се разговори. В момента генерал Стойков е там и продължават да преглеждат всички компоненти на пакета. Всички параметри, които парламентът е поставил като задача се дискутират, оценяват и анализират", посочи Запрянов.

Той определи преговорите като "двупосочна улица" и добави, че държавата ни ще каже какво ще плати, когато получи окончателния договор.

Само ден по-рано началникът на Запрянов - военният министър Красимир Каракачанов съобщи за проблеми с цената на предлаганите от САЩ изтребители F-16 и допусна възможността да се стигне до преговори с Швеция и Италия, които предлагат съответно нови "Грипен" и употребявани "Юрофайтер".

"Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни", обяви пред БНР Каракачанов по повод преговорите. Той съобщи, че част от преговарящия екип вече се е завърнал в България, включително и ръководителя й зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Нещо повече - Каракачанов допусна, че може да има отказ от американската оферта и да се иска разрешение от парламента да се преговаря с Швеция или Италия за предлаганите от тях изтребители.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия", твърди военният министър. 

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Като си юнак, защо си клефак?

16.07.2019

Бойко Ламбовски

2157 7
Управляващите са готови на всичко за сделката за F-16
Правителство и президентство в нов спор за сделката за F-16

14.07.2019

5453 67

Коментари

Страници

®AZOR
снимка на ®AZOR

Нали шкембе войвода каза друго?

Диагностик

Радев нали вчера договори доставката на европейски изтребител, в чието изработване ще вземат участие наши инженери?

Пак му правят мръсно!

Гласът

в чието изработване ще вземат участие наши инженери

Радев обича да разказва вицове. 

Шумахер

А бе, тия са неспасяеми!

Душко

САЩ клекнаха пред нашите искания ! 

Сигурен съм , че ще удовлетворят всички наши искания и желания !

PlaNed
снимка на PlaNed

Ама този какви ги приказва? Нали само преди часове баш воеводата се изока:

Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни, затова преговорите продължават

rurade
снимка на rurade

Всеки би изработил, без капка угризения  камилчета от ГРОБ и Шкембето ,след като разбере колко са наивни ....

 

Следващото правителство-нов избор!

Wolf ACE

Ся, дайте да уточним - на едни и същи преговори ли присъстват и двамата? Или да не са в различни стаи?

 

😁 Циркаджии!

Stern

Той определи преговорите като "двупосочна улица" и добави, че държавата ни ще каже какво ще плати, когато получи окончателния договор.

Чекай малко, бе, нали най-важното условие беше ценовият таван от 1,8 млрд.?????

Това значи ли, че е допусната до разглеждане оферта, която ценово е над забитата или въобще няма цена, а само "ще видим"?

И защо е пренебрегната оферта, отговаряща на условията ни?

Domi

Ся то човеци не останаха  в България, общо взето извън София се задава "кафяво" поколение повсеместно е...огледайте се...а се харчат 1,8 милиарда за 8 самолета и събираме капачки за кувьорзи

Хулиган

Народ, който ще си счупи краката от тичане да си плаща данъците, няма право да се оплаква, когато му харчат парите разни изуйгащи...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svi...

peniko

Понякога се чудя да ли съм нормален и дали имам адекватно възприятие на заобикаляшата ме действителност след като прочета изказванията на нашите политици: Вчера министерът на войната каза, че има проблеми с договарянето. После рекоха, че президентът водил разговори по въпроса с Еърбъс. Сега шефът на делегацията дума, че всичко е на 6. Явно идеята е да ни напрвят на луди или самите те не са много наред .....

Salvatore

...Явно идеята е да ни напрвят на луди...

Че защо? Ми то нема нужда...

Bacho Кольо

Преговорите със САЩ за доставка на изтребителите F-16 Block 70 се развиват положително...

То е въпрос на тълкуване. Аз вчера така разталкувах думите на Каракачвов за възможните преговори с Италия и Швеция. САЩ са поставили непосилни финансови условия и има шанс сделката да пропадне. 

 

А  какво по-положително развитие можем да си пожелаем!?!

HBK

Шкембе-войводата може и да е никакъв войвода, но е добър рекетьор. Всичко квото пипне със ръчички се превръща във парички.

 

Както много пъти съм го казвал военната авиация е лукс за страната ни. Даже и за армията. Нейният проблем е човешкия фактор, въоръжението и наземните (не въздушни) транспортни средства.

 

Въпреки всичко не бих се изненадал ако троянските магарета се откажат от новите самольоти в полза на ремонтите на ... съветските (не руски) антики. 

paragraph39

Защо България преговаоря само с Правителството на САЩ, но НЕ и с Правителствата на Швеция и Италия?!

А?!

А и защо България преговаря с Правителството на САЩ, а НЕ директно с ЧАСТНАТА сащска фирма-производител на Ф-16 бл. 70 "Локхиид-Мартин"?!

А?!

Как така Правителството на САЩ ще оферира, определя, настоява и преговаря с потенциален Купувач/България/ за Цена, Срокове на доставка, Срокове и траншове на плащане, Търговски гаранции, Сервиз, Обучение, Офсет и подобни чисто ТЪРГОВСКИ параметри по сделката с ЧАСТНАТА сащска фирма-производител на Ф-16 бл. 70 "Локхиид-Мартин"?!

А?!

Отделно, пък, Правителството на САЩ ли е участвало в Конкурса за Обществената поръчка за купуването на боен самолет за българската армия?! А ако да, като какъв участник е участвало: производител, търговец, търговски представител, търговски посредник/ "комисионер"?!/. И в качеството на какъв сега Правителството на САЩ преговаря с представителите на потенциалния Купувач/България/?! А и България, като преговаря сега с Правителството на САЩ,  с какъв участник/?!/ в конкурса преговаря България сега?!

А?!

Всъщност, Правителството на САЩ ли е класиран на първо място кандидат-продавач  в Конкурса за Обществената поръчка за купуването на боен самолет за българската армия?! И с какви офертирани параметри е участвал/о/- след като СЕГА се водят преговори за параметрите на тези параметри?!

А?!

ПФУ!!!

 

 

bD

Параграфе, що се правиш на " дръж ми шапката", и си губиш времето да списваш !

Ние не сме шебеци, да знаеш. Може би  това дето си го написал е за ГЕРБ - аджииските многотиражки ,  сподвижниците Му,  и за Ловкия.

peniko

До НВК:

Както вече други колеги отбелязаха: ясно е, че в момента не можем да си позволим читава военна авиация, но не може да нямаме няколко бройки - за зор заман. Да попитам - защо нарязахме част от 23-ките, а останалите продадохме? Може 29-ката да я броите за "антика", но това е което можем да вдигнем във въздуха (дано не се налага). Моя дядо някога думаше - кога строиш къща не си буташ колибата преди да си свършил покрива. Какво пречеше да се купят Ф-ки, Рафали, Юрофайтери,  Грипени и пр. па после да режат и да хвъргат у дерето?

peniko

Още до НБК:

По повод на това, че се пазят "Съветските" антики:  питайте де що има човек, запознат с военната авиация що за антика е МИГ29. А ако намеквате, че запазването им това се извършва под "Московски" натиск -ами тогава, за чей нарязаха 23-ките.....ми те беха баш по-съвецки?

HBK

Най-напред: Напълно съм съгласен с Вашия дядо, че „не трябва да си буташ колибата преди да си свършил покрива”.

 

Но надявам се, че ще се съгласите с мен, че щом си решил да си вдигаш нова къща е безсмислено да си ремонтираш старата, особенно пък ако е антика (пардон колиба).

 

Освен това, разбира се, че е хубаво да си имаме няколко хвърчила в невесата, особенно ако всички други дупки в армията вече сме ги запълнили. И разбира се, ако „няколкото” хвърчила вършат друга работа, освен да плашат гаргите (и да пълнят кесиите на шкембе войводите).

 

А за Армията – моето Уважение. Тя винаги е била необходима. Дори само за да озапти разбеснелите се „полютици”. Така както родната Армия го е правила няколко пъти в нашата по-нова История.  

sneaky_humanoid

Россиянину Олегу Тищенко грозит 10 лет тюрьмы в США за покупку на Ebay инструкции для пилотов и руководства по эксплуатации американского истребителя F-16. Его задержали во время отпуска в Грузии и экстрадировали в США

 

https://russian.rt.com/world/article/631471-rossiy...

segal

В Америка някои неща, например изтребители Ф-16, се продават и купуват само от държавата, в някои случаи. Това, че един Ф-16 е собственост на частно лице или частна фирма или друга държава, не променя факта, че сделките с този Ф-16 стават с разрешението на държавата САЩ. 

В случая с желанието на България да придобие Ф-16, държавата САЩ е решила, че работата ще стане чрез преговори между правителствата на САЩ и България. 

Подробно е обяснено на съответните сайтове защо САЩ правят така. 

На съответните американски правителствени сайтове има и официално разсекретени и публикувани за обществен достъп материалите по съдебните дела и присъдите срещу посредниците на изтребител Грипен при корупционни практики в Източна Европа, включително 400 000 000 долара глоба за посредника на Грипен, включително за конкурси в Източна Европа. Защото макар и произведен в Швеция, изтребителят Грипен включва в себе си много американски технологии и техният реекспорт става с разрешението на САЩ. 

България може и да не се съобразява със САЩ, но няма да може да придобие този най-нов модел Ф-16. 

Накратко, ако България иска новопроизведени Ф-16, трябва да си нагласи законите според американските. Защо ли българските закони не позволяват да бъдат придобити от България новопроизведени Ф-16? 

 

Bacho Кольо

България може и да не се съобразява със САЩ, но няма да може да придобие този най-нов модел Ф-16. 

Накратко, ако България иска новопроизведени Ф-16, трябва да си нагласи законите според американските

Ама наистина ли никой не разбира какво точно се иска от "независима и суверена България"?!?

Нищо особено, една дребна поробност само - "трябва да си нагласи законите според американските".

 

 

Бахмааму и наглостта!

Що не си заврят еФовете в шибаните дебели задници!

Investigator
На България и трябват реални бойни самолети, а не летяща железария от миналий век, която е в същото сътояние, в каквото е била и при направата. За елктроника и авионика, да не думам. Служилите във ВВС на НРБ знаят повече от перфектно неперфектността на съветските бойни самальоти.
Ще е забавно БГ президентинът да излезе с експлозивно експозе-екстраваганца по този случай. Пак ще има велика овенна фразеология и елементи от конгресните речи на БКП и КПСС. Така е! Хич не е лесно да си между чук и наковалня. И в двата случая, си пътник.
Bacho Кольо

Самолетите МиГ-29 след основен ремонт ще изслужат чесно и почтено предвидения жизнен цикъл на планера - 2029 г. Няма никакъв проблем да изпълняват задачите по охрана на въздушното ни пространство така, както го правят вече 30 години.

Ако нашите правителства успеят да устискат на напъна на пазиБоже съюзницити ни, при добро стечение на събитията по света за 10 години НАТОто им ще се утече в клоаката на историята.

И тогава, с Божия помощ - две ескадрили МиГ-35 на цената на 8 бр. Ф-16.

Нафарфор

то за преговори трябват две страни. в случая е една!

Investigator
Баче, тая клоака я думате из форума още от времето на елмухадо-то, който срина - и доказа - краят на капитализма. Преди него има плеяда от "доказващи", но се вижда, че щафетата е на линия и самосиндикалният маратон продължава.

Така е и с НАТО, така е и с капитализма, така е и със сриването на световната валута, така е и с великата иБРИКс, дето вазира и се стопи, като ланския сняг. Така е и със съветските самальоти, които за нищо полезно не стават, освен за скрап метал.

Явно желанието на такива като тебе да карат ЗАЗ-ове или Мосювци е над мераците на нормалните хора да се возят на Шеви или Ланд Роувър.
Нафарфор

Явно желанието на такива като тебе да карат ЗАЗ-ове или Мосювци е над мераците на нормалните хора да се возят на Шеви или Ланд Роувър.

Нормалните не ги ебат в гъза.

inventus

Нафарфоре! То си беше ясно че тъкмо това се канят да направят със нас още когато ни принудиха да си нарежем самолетите и ракетите. То си беше един вид сваляне на гащите.Но почакай малко! Истинската ебня още не е почнала.

paragraph39

SEGAL,

/:/Това, че един Ф-16 е собственост на частно лице или частна фирма или друга държава, не променя факта, че сделките с този Ф-16 стават с разрешението на държавата САЩ. 

...........................................................................................................................

В случая НЕ става въпрос за разрешение от държавата САЩ, частната сащска фирма "Локхиид-Мартин" да продава или НЕ на друга държава произведените от нея Ф-16!

Тук става въпрос за Цени, Срокове на доставка, Срокове и траншове на плащане, Гранции, Сервиз, Офсет и т.н. ТЪРГОВСКИ параметри на сделката- в която държавата САЩ нито е производител, нито е продавач на стоката Ф-16!

Нека държавата САЩ да налага, на частни сащски фирми Производители и/или Продавачи ,каквито ѝ хрумне забрани- това си е "вътрешна" сащска работа и това го разбирам! Но държавата САЩ да определя и налага на частни сащски фирми  Цени, Срокове на доставка, Срокове и траншове на плащане, Гранции, Сервиз, Офсет и т.н. ТЪРГОВСКИ параметри на сделката- това НЕ го разбирам!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×