Медия без
политическа реклама

Зам. -министър Запрянов: Преговорите за F-16 в САЩ вървят положително

Само ден по-рано неговият началник - военният министър Красимир Каракачанов, обяви, че има сериозни ценови проблеми

15 Май 2019
Pixabay

Преговорите със САЩ за доставка на изтребителите F-16 Block 70 се развиват положително. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов - ръководител на делегацията, която посети миналата седмица САЩ за започване на преговорите на същинско ниво, цитиран от Дарик.

Те продължават и в момента, като представители на Военно въздушните сили все още са в САЩ. Според Запрянов проектодоговор за сделката можем да очакваме до края на юни, а договор до края на годината.

"Преговорите се развиват положително. Ние се намираме в процедура и процес и той ще завърши в момента, в който ще получим предложение за договор. И след като получим предложение за договор отново ще можем да преговаряме. Ние сме на фаза на изготвяне на проект на договор. Водят се разговори. В момента генерал Стойков е там и продължават да преглеждат всички компоненти на пакета. Всички параметри, които парламентът е поставил като задача се дискутират, оценяват и анализират", посочи Запрянов.

Той определи преговорите като "двупосочна улица" и добави, че държавата ни ще каже какво ще плати, когато получи окончателния договор.

Само ден по-рано началникът на Запрянов - военният министър Красимир Каракачанов съобщи за проблеми с цената на предлаганите от САЩ изтребители F-16 и допусна възможността да се стигне до преговори с Швеция и Италия, които предлагат съответно нови "Грипен" и употребявани "Юрофайтер".

"Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни", обяви пред БНР Каракачанов по повод преговорите. Той съобщи, че част от преговарящия екип вече се е завърнал в България, включително и ръководителя й зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Нещо повече - Каракачанов допусна, че може да има отказ от американската оферта и да се иска разрешение от парламента да се преговаря с Швеция или Италия за предлаганите от тях изтребители.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия", твърди военният министър. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?