facebook
twitter

Горещи новини

"Юнайтед груп" е пред сделка за "Виваком"

3611
Илияна Кирилова

United Group, кабелна компания, която е собственост на фондове за рисков капитал, е в ексклузивни преговори закупуване на Vivacom, най-голямата телекомуникационна компания на България, пише Financial Times, като се позовава на свои източници.

Компанията, която е собственост на BC Partners, е близо до сделка за Vivacom, която беше обявена за продан през юли. 

Очаква се Vivacom да бъде оценена на около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи. Офертата на United е близо до тази цифра.

Сделката ще отбележи поредната стъпка от собствениците на United Group за разширяване на бизнеса чрез придобивания, след като компанията се съгласи да купи Tele2 Хърватия за 220 млн. Евро през май.

United Group обедини около 100 балкански компании, като повтори стратегията на Liberty Global, собственика на Virgin Media, когато започна да купува компании Западна Европа, като придоби недооценени активи в кабелното, мобилното и медийното пространство, за да изгради регионален специалист.

Преговорите се водят въпреки правния спор за собствеността на Vivacom, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства. В момента телекомът се държи от живеещият в Лондон български предприемач Спас Русев и лондонското подразделение на руската банка VTB, които заедно поеха контрола над Vivacom през 2015 г. след сделка за преструктуриране на дълга.

Освен това FT обяснява, че не само "Виваком" ще смени собственика си за шести път от 2004 г. насам, но и че купувачът е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата.

Сделка за над 1 млрд. евро ще означава голяма печалба за Русев и неговите партньори, които платиха 330 милиона евро за Vivacom навремето.

 

Източник: Инвестор.бг

Ключови думи:

Виваком
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За празниците клиентите очакват допълнителни услуги на изгодна цена
Коледа идва с подобрени тарифни планове за мобилни услуги

10.12.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

869 2
Руската банка ВТБ вече няма да е акционер във "Виваком"

11.11.2019

1199 18

Коментари

редник

Сделка за над 1 млрд. евро ще означава голяма печалба за Русев и неговите партньори, които платиха 330 милиона евро за Vivacom навремето.

 

Мда-а, май наистина няма такава държава...

Скрудж

Купи компания, развий я......намери и купувачи и я продай на печалба. Толкова е просто и лесно☺️

Доц.Трътлев

...Толкова е просто и лесно.

Лесно е като си я придобил на 2-3 пъти по-ниска цена от реалната. Остават ти пари за развитие.

Скрудж

Искрено се надявам да не си "доцент" по финанси!

 

PlaNed
снимка на PlaNed

На пИчелившите, честито!

Сделката е с дата 14.10, а информирани медии съобщиха още на 16.10!

След 15 години далавери, телекома може би получи вярна пазарна оценка?

Убеден съм, че това още не е края на сагата!

Годината е 2014, а минпред е "черния мавър"

 

Според доклада на американската финансова институция „City Group“, поръчан от самото правителство, цената на целия телеком е 936 милиона евро, тъй че за получените 65% „Viva Ventures“ е трябвало да плати над 600 милиона евро. Сходна е оценката и на „Deutsche Bank“, която съветва правителството да не бърза да продава мажоритарния дял от БТК само за 230 милиона евро. Кой знае защо обаче, нито едното, нито другото експертно мнение не е взето предвид при скандалната сделка. При това положение не е чудно, че за тази най-важна приватизация в България започва да се говори като за корупционен прецедент, включително и в международен план. „Сделката за БТК е престъпна“, отбелязва авторитетният немски вeстник „Welt am Sonntag“. 

nottheone

годината е 2004. минпред е лисугера. продавач е малкия мук. простия шофьор на един политбюраджия, по-нататък яхтаджия с милен велчев, се появи по-късно.

а малкия мук продаде и ерп-тата.

за тогавашния мвр главсек остана само булгартабак. но той се справи.

kaily
снимка на kaily

пазарна икономика, манерки, свиквайте

айде да доде дежуркото да обясни как нема откъде пари за болни и стари, мед. сестри и всякакви

торбаЛан

Ми спрете да му ползвате услугите и ще фалира. С кол ви подпира некой да имате интернет и телефон..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×