Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фалиралата КТБ си прибра 125 млн. евро от БТК

С погасяването на заема ще стане възможно United Group да придобие "Виваком"

08 Май 2020
Илияна Кирилова

След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, на 7 май по сметка на "Корпоративна търговска банка" АД (в несъстоятелност) постъпиха почти 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. КТБ е финансирала придобиването на контролен пакет акции от БТК, съобщиха синдиците на КТБ.

Погасяването на заема е добра новина за всички, които си чакат парите от фалиралата банка. Крупната сума от почти четвърт милиард лева ще попълни масата на несъстоятелността на КТБ, което означава, че ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания. Това обаче ще стане на следващ етап - когато синдиците на банката изготвят втората частична сметка за разпределение. Първата - за 570 млн. лева, бе изготвена още през 2017 г., но имаше обжалвания и средствата бяха изплатени през 2019 г.
В началото на тази година синдиците съобщиха, че вече активно работят по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ и че скоро ще я обявяват в Търговския регистър. 

Най-големият кредитор на фалирата банка е Фондът за гарантиране на влоговете. Той държи 75% от вземанията, което означава, че получава и такъв дял от сумите, които синдиците разпределят между правоимащите.   

 

РАЗВРЪЗКА
Погасяването на кредита към КТБ дава зелена светлина за смяната на мажоритарния собственик на БТК ("Виваком"). Предстои да бъдат свалени няколко запора, които бяха спирачки пред новия собственик United Group да придобие българския телеком.

United Group сключи сделка за придобиване на БТК през ноември 2019 г. В следващите месеци компанията получи необходимите разрешения от ЕК и от Комисията за защита на конкуренцията.

Официално цената на придобиването не беше обявена, но според досегашния основен акционер в БТК Спас Русев става въпрос за около 1.3 млрд. евро  Когато Русев купи мажоритарния дяло от телекома преди няколко години, сделката бе за около 750 млн. евро плюс задълженията.

United Group е собственост на BC Partners. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още шест държави от Югоизточна Европа.

 

Ключови думи:

БТК, КТБ, Виваком

Още по темата