Quantcast
Учени извадиха нови доказателства: идваме от космоса | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Учени извадиха нови доказателства: идваме от космоса

1605
EPA/БГНЕС

Учени от Япония и САЩ откриха в паднали на Земята метеорити молекули захар, които може да са имали решаваща роля за появата на живот на нашата планета, съобщиха ЮПИ и "Сайънс алърт".

Специалистите се натъкнали на рибоза - една от ключовите съставки на РНК, свързани с предаването на генетична информация в живите организми, в два въглеродни хондрита - най-разпространения вид метеорити. Освен това били открити и други важни за живите организми въглехидрати. Извънземният им произход бил доказан въз основа на прекалено голямото количество изотопи на въглерод 13. Това потвърждава, че тези съединения може да са били доставени на Земята от небесни тела.

В метеоритите били идентифицирани три вида захари - рибоза, арабиноза и ксилоза. По-рано в метеорити били открити други биомолекули, включително аминокиселини, които формират протеини и нуклеобази - изграждащите "тухлички" на ДНК и РНК.

Досега обаче не бяха открити захари. "Изследването предоставя първите директни доказателства за наличие на рибоза в космоса и доставянето й на Земята - заяви Йошихоро Фурукава от университета Тохоку в Япония, цитиран и от БНР. - Тази извънземна захар може да е допринесла за формирането на РНК на пребиотичната Земя и това да е довело до появата на живот."

Настоящето изследване подкрепя хипотезата, че РНК е първоначалният двигател за монтажа на "тухличките на живота".

"Захарта 2-дезоксирибоза в ДНК не бе открита в изследваните метеорити - отбеляза Дани Глейвин от центъра "Годард" на НАСА. - Това съответства на хипотезата, че първо се е появила РНК.

Още

САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

24.07.2021

8314
Обществото отсъди: В космоса ли? Нищо особено! 

20.07.2021

Г-н БАЛЕВ

2411
Жена на 82 години ще излети в Космоса

01.07.2021

1396