Медия без
политическа реклама

Мечка на Марс, Най-далечната звезда и Коледна галактика (ГАЛЕРИЯ)

Най-добрите снимки, направени в Космоса през 2023 г.

27 Дек. 2023
Mars Reconnaissance Orbiter (космическият апарат за геологично разузнаване и изследване на Марс от орбитана) показа тази планина на Червената планета, която прилича на мечка.
НАСА
Mars Reconnaissance Orbiter (космическият апарат за геологично разузнаване и изследване на Марс от орбитана) показа тази планина на Червената планета, която прилича на мечка.

Космосът е безбрежен и от фотографска гледна точка и предлага невероятни обекти. Разбира се, най-добре работещ в тази област продължава да бъде мощният космически телескоп "Джеймс Уеб".

През 2023 г. той хвърли своите невероятни инфрачервени очи върху останки от свръхнови и звездообразуващи региони близо до центъра на галактиката. Освен това улови в своя обектив Earendel (записана в каталозите като WHL0137-LS) - най-далечната известна на човечеството звезда, намираща се на 28 млрд. светлинни години, в съзвездието Кит.

Тя бе открита от "Джеймс Уеб" още през 2022 г., но сега телескопът ни предостави най-ясната ѝ снимка (вдясно).

Въпреки това неговият предшественик - остаряващият вече "Хъбъл", също доказа, че все още има останал живот в него. Заедно с някои изумително подробни изображения на искрящи кълбовидни купове, той улови танцуващо дуо от галактики, нов ултравиолетов изглед на Юпитер и си партнира с "Джеймс Уеб" за изображение в дълбоко поле на цветния галактически куп Коледна елха.

Междувременно на Червената планета "Mars Reconnaissance Orbiter" забеляза гигантска мечка - или поне любопитна планина и два кратера, които подозрително приличат на мечка от анимационен филм. 

А пък марсоходът Curiosity изпрати истинска панорамна пощенска картичка на живописната марсианска пустиня, заснета в две серии, сутрин и следобед, за един ден:

И това не е всичко: в галерията може да се видят също така изгрев, заснет от Международната космическа станция, енергийна снимка на Слънцето или кълбовидният куп NGC 2210 - въобще някои от най-добрите космически снимки, направени през 2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Космос

Още по темата