Медия без
политическа реклама

Blue Origin отново изпраща туристи в космоса

Pixabay

Космическата компания Blue Origin направи първото си превозване на туристи до ръба на космоса и обратно след близо двугодишно прекъсване на полетите с екипаж. Мисията, която започна от стартова площадка в Западен Тексас малко след 16.30 ч. вчера, беше кратка разходка до т.нар. линия на Карман, която е на около 100 километра над Земята. 

 

Това е и седмото пътуване на компанията на Джеф Безос с хора на борда, по време на което в капсулата на космическия кораб “Ню Шепърд” са пътували шест души. Сред тях е 90-годишният Ед Дуайт - бивш капитан от военновъздушните сили. 

 

Той е първият чернокож кандидат за астронавт, избран за обучение през 1961 година. Въпреки че преминава през обучението, досега никога е бил в космоса. Сред останалите пътници са Мейсън Ейнджъл, Силвен Широн, Кенет Л. Хес, Карол Шалер и Гопи Тотакура. 

 

По време на полета те са успели за кратко да разкопчаят предпазните си колани и да изпитат усещането за нулева гравитация. Десет минути след изстрелването, екипажът благополучно се е върнал на Земята, въпреки че един от трите парашута на капсулата не се разгърнал както трябва по време на обратния полет. 

 

Това е 25-та мисия за ракетата “Ню Шепърд”. Последният път тя летя с хора на борда през август 2022 година. След това, заради повреда в двигателя, полетите бяха отменени до декември 2023 г., когато космическият кораб полетя отново, но превозвайки само товар.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата