facebook
twitter

Горещи новини

Средният софиянец ходи на театър по 5 пъти в годината

257
Илияна Кирилова

Средният жител на столицата ходи по 5 пъти в година на театър, сочи изследване, координирано от фондация „Арт Проджектс“ и цитирано от ploshtadslaveikov.com

Обект на анкета е била аудиторията на Народния театър, Софийската опера и балет, Сатиричния театър и Театър „Азарян”. Изводът е, че основната публика в театрите е на възраст между 25 и 34 години. 29% от анкетираните са посочили като основен мотив за гледане на постановки „интелектуалната среща с изкуството“. 

Основен критерий при избора на спектакъл пък са актьорският състав и творческият екип. Цената на билета е на последно място в критериите за избор на постановка.

В първата петица на най-гледаните жанрове за последните 3 години са класическа пиеса, съвременна пиеса, оперно/балетно представление, мюзикъл и комедия.

Най-често театралната публика разбира за някой спектакъл от приятели, влияние оказва и сайтът на театъра. Голяма част от анкетираните казват, че биха ходили по-често на театър, ако има повече реклама и достатъчно ясна информация за предстоящи театрални събития както в медиите, така и в социалните мрежи.

Ключови думи:

театър, постановка
Все още няма коментари

Още

Сълза и смях

18.10.2019

691
С тайнство откриха новия сезон в НАТФИЗ
През „двойна оптика“ гледат на брака в „Зад канала“

Влез или се регистрирай за да коментираш

×