Медия без
политическа реклама

Минеков заговори за шпиономания в Народния театър

11 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Народният театър е в най-тежкото си състояние, заяви пред БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Според него основната щета е, че артистите са разединени. 

"Това е колектив, който работи заедно. Това не е театър за моноспектакли. Те работят всички заедно – от осветителя до последния артист, техници, шивачки – всички са заедно. Това е абсолютен шок, който няма да бъде излекуван просто с уволнението на Василев. Затова ще са нужни години".

"Мисля, че работодател, който иска от служителите да се подпишат в негова защита, е явление, което е изключително унизително за самия работодател", коментира проф. Минеков пред БНР. Според него целта е да се насочи целия проблем извън театъра.

"Има натиск. Има редица професионалисти, които са били принудени да напуснат – някои от тях с малко обезщетение. Сред тях има професионалисти, които за съжаление няма и да се върнат. Имало е също едно разбиване на врата по поръчка дали на директор, дали на пиар, което е много загадъчно", посочи служебният министър на културата.

Според него в основата е моралният въпрос дали Велислава Кръстева ще си подаде оставката: "Василев не е смел човек. Той никога не би се опитал да помоли някой да напусне или да направи каквито и да било постъпки за това напускане. Лицата са две. Едната е уволнената от мен дисциплинарно миналата година г-жа Стефова (Красимира Стефова - б.р.), която той назначи на странния пост главен секретар. В момента всичките тези подписки и събрания се водят от нея". Минеков допълни още: "Има абсолютна шпиономания, телефоните трябва да се оставят отвън, трябва да се подпишат всички вътре в сградата… Атмосферата наистина е ужасна. Тук някой сам и доброволно трябва да напусне. А може би лицата, които трябва да напуснат, са вече трима. На този кантар, на който стои назначеният за директор чиновник плюс тези две госпожи – от другата страна стоят лица, които са имена и които, ако отсъстват от театъра, това ще причини финансови щети на театъра".

В последното изказване на директора Васил Василев - на 2 декември, той обвини проф. Велислав Минеков, че се опитва да кадрува в поверения му театър, и каза по адрес на Александър Морфов: "Министърът да му направи нов театър, а не да кадрува в Народния". Според него именно Министерството на културата е виновно за изнасянето на случая извън театъра и сравни скандала с филма "Да разлаем кучетата".

Междувременно актьорът Валери Йорданов, който е сред най-гласовитите поддръжници на Морфов в конфликта между него и администрацията на театъра, влезе в болница заради диабетна криза. По-рано тази седмица той и Йоана Петкова изпратиха до медиите и до институциите (Министерство на културата, президент, Народно събрание) събраните до момента подписки в подкрепа на Александър Морфов на живо и онлайн. В интернет петицията в защита на режисьора са се подписали над 2000 души, отделно още над 600 подписа идват от Пловдив и още 140 - от подписката, която лично Йорданов събираше в продължение на два дни пред Народния театър.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Велислав Минеков, театър

Още по темата