Quantcast
МЗ препоръча да не пътуваме до Гърция, Кипър и Турция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

МЗ препоръча да не пътуваме до Гърция, Кипър и Турция

Според министерството България влиза в оранжевата ковид зона до дни
Обновена
5 725
 Илияна Кирилова

Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция, обявиха от ведомството.

С оглед динамичната обстановка по отношение разпространението на коронавирусната инфекция министерството апелира гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице.

Министерството обръща внимание, че летният сезон е изключително подходящ за ваксинация срещу COVID-19,  България все още се намира в „зелената зона“ по разпространение на COVID-19, осигурен е достъп до четирите одобрени в ЕС ваксини и всеки гражданин може да направи своя информиран избор без значение от здравноосигурителния си статус. "Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация. Те са единственият ефективен и безопасен начин да предпазим себе си и своите близки", посочват от ведомството.

По-рано зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви пред Би Ти Ви, че до дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола. "В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи д-р Димитър Петров.

Зам.-министърът уточни, че това означава, че ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът. По-драстично затягане ще има, когато влезем в червената зона, добави той. "В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки", посочи д-р Димитър Петров.

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение, включително транзитно. "Главно от гастарбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи д-р Димитров.

"Ако продължи ръстът на заразените с коронавирус, ще има затягане. При червената зона най-вероятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито", заяви той. "Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не са такъв проблем, това е на открито, има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете", отбеляза д-р Димитър Петров.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

462 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа, сочи Единният информационен портал. Направените тестове са 16 656. Това означава, че положителните проби са вече 2,77 на сто от тестваните. Само преди седмица новите случаи бяха 200, а положителните проби бяха едва 1,28 на сто. На практика това означава двойно увеличение само за седмица. Новите случаи са повече и от вчерашните, и то с близо 70.

 

52-ма са излекуваните, като вече общото число е 398 669. В болница са 914 човека, от които 86 са в интензивни отделения.

Липсва вече област, в която да няма новозаразени, като най-много те са в София-град, Бургас и Пловдив. Следват Варна и Пазарджик. 

Общо поставените дози ваксини са 2 050 991, а 1 013 254 българи вече имат завършен ваксинационен цикъл. 

Ключови думи:

COVID-19, статистика, 4 август

Още

97,5 на сто от починалите от COVID-19 за денонощието са неваксинирани

25.10.2021

Обновена

4773
България преживя най-черната си ковид седмица

24.10.2021

Обновена

5592
Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

24.10.2021

Обновена

6568