facebook
twitter

Горещи новини

В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

754
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Падна най-дългата забрана в Европа за съобщаване на предизборни социологически проучвания, съобщи българският вестник "Дневник". Става дума за Словакия, където Конституционният съд отмени закон, с който бе наложено 50-дневно мълчание за анкетите. И в момента срокът не е кратък - 14 дни.

Социолозите са свободни да правят допитванията си, но нямат право да разпространяват резултатите от тях до края на изборния ден. Словашката академия на науките пък твърди, че само две държави в света са с по-продължително предизборно мълчание.

Съдът се произнесе след запитване на президента Зузана Чапутова. Според нея е нарушено правото на избирателите на информация и се намалява политическата конкуренция. След отмяната дебатите по темата ще продължат.

По-рано законът мина с подкрепата на управляващата лява партия "Смер", малкия коалиционен партньор Словашка национална партия и националистическата "Народна партия - Наша Словакия", припомня "Дневник". Авторите казват в мотивите си, че целта е да защитят избирателите от дезинформация и да вземат решението си за кого ще гласуват на базата на програмите и действията на партиите. Опозицията пък твърди, че законът е срещу нея. Следващите парламентарни избори в страната ще бъдат през февруари.

 

Все още няма коментари

Още

Само закон дава едностранна промяна на трудови правоотношения
Германия забрани шиитското радикално движение "Хизбула"

30.04.2020

331
Полетите до Великобритания вече са позволени

27.04.2020

2527 16

Влез или се регистрирай за да коментираш