Медия без
политическа реклама

След продължителен локдаун днес отварят училищата в Англия

08 Март 2021Обновена
Илияна Кирилова

Словакия, страната регистрирала най-високи в света нива на смъртни случаи от Covid-19, съобщи, че вече е засякла южноафриканският вариант на коронавируса. Странат получи от Франция 15 000 дози ваксини срещу коронавирус на „АстраЗенека“, съобщи словашкият премиер Игор Матович, цитиран от АФП. Премиерът нарече пратката „голям приятелски жест“ и „много полезен и приятен подарък“ от Франция. Матович заяви, че Франция подкрепя идеята за спешно изпращане от Европейския съюз в Словакия на 100 000 дози ваксини на „Пфайзер/Бионтех“.

Страната с население от 5,4 млн. души е регистрирала средно 24,09 смъртни случая на 100 000 души през последните 14 дни – най-високо ниво в света. 

След продължителен локдаун днес отварят училищата в Англия. Това е първата стъпка в плана на премиера Борис Джонсън за поетапно облекчаване на ограниченията. Разхлабването на мерките започва, след като за последното денонощие бяха регистрирани само 82 смъртни случая, което не се е случвало от началото на октомври. 

По-късните етапи включват разрешаване на събиранията, както и отваряне на магазините за стоки, които не са от първа необходимост, и други обществени обекти. В последния етап, който ще бъде не по-рано от 21 юни, правителството се надява да отпаднат всички законови ограничения за контактите между хората.

„Това е първата голяма стъпка в плана, който се надяваме да бъде планът към свободата. Той стана възможен с въвеждането на програмата за ваксинация“, заяви Борис Джонсън. Вече 23,4 милиона британци получиха първа доза ваксина. Предвижда се масово тестване на учениците два пъти седмично, за да бъде избягнато разпространението на заразата. Също от днес ще бъде позволено на двама души от различни домакинства да се срещат на открито не само за разходка или друга физическа активност, но и да седнат на кафе на пейка в парка, например.

От днес и Белгия частично разхлабва мерките срещу пандемията от коронавирус. Вече е разрешено навън да се събират 10 души вместо четирима, както беше досега. Присъстващите на погребения се ограничават до 50 души при необходимата дистанция. Дейностите на младежите са допустими при общо 10 души на закрито и 25 навън.

Отваряне на ресторанти, кафенета и хотели обаче може да се очаква едва през май, когато процентът на ваксинираните от рисковите групи ще е достатъчно висок, предупреди премиерът на Испания Александър де Кро. До този момент първа имунизация са получили над 600 000 души. 

Нова Зеландия съобщи, че ще използва само ваксината на „Пфайзер“ за имунизиране на гражданите си срещу коронавируса, отказвайки се от първоначалните планове да ползва четири различни ваксини, предаде АП. Министър-председателката Джасинда Ардърн обяви днес промяната в стратегията, обяснявайки я с ефективността на ваксината на „Пфайзер“. Тя изтъкна, че така всички новозеландци ще имат по-лесен и по-справедлив достъп до една и съща ваксина.

Основание за това решение обаче отчасти може да е и забавянето в процедурата по одобряване на ваксините. Досега здравните регулатори в страната са одобрили единствено препарата на „Пфайзер“ и проучват още две ваксини. Ардърн каза, че Нова Зеландия е купила 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, което е достатъчно за имунизирането на 5 милиона жители с необходимите две дози. Ардърн уточни, че се очаква по-голямата част от поръчаните количества да бъдат доставени през втората половина на годината. До момента Нова Зеландия е ваксинирала само няколко хиляди души. Властите овладяха разпространението на вируса и ваксинирането не се смята за толкова належащо, колкото в много други страни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

коронавирус, мерки, Англия

Още по темата