facebook
twitter

Горещи новини

Фонд "Земеделие": Само 3-ма от 23-ма директори са на работа

Само 600 000 лв били върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, но неизползвани по предназначение
1428
БГНЕС

"Само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който надявам се още днес да бъде решен". Това каза новият изпълнителен директор на фонда Васил Грудев в ефира на „Здравей, България” на Нова тв

Той заяви, че заради специализираната акция и обвиненията във фонда служителите били в стрес. „Надявам се, че тази ситуация, която доведе до голямо стрес сред служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет”, добави той.

Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет от европейски пари в България. „Не само е най-големият, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет”, каза още той.  

„Това, което е открито в дома на служителя на фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ, каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме работата на всички останали”, обясни Грудев.

Той отрече да познава служителя, но обясни, че той е работил в оторизацията на плащанията на ниско експертно ниво.

Новият изпълнителен директор коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов. „Аз го познавам като един изключително добър професионалист, съвестен и честен експерт. Не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение”, заяви Грудев.

Той отрече да има връзка между разследванията на къщите за гости и обвиненията във фонда.

600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне, е в размер на 10 млн. лева.

Новият изпълнителен директор на ДФЗ обясни и схемите с къщите за гости. „Става дума със създаване на изкуствени условия, за да се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по дадена мярка в рамките на 1,3 млн. или 3 млн., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента, и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума”, обясни той.

Според Грудев е необходимо работата на фонда да стане абсолютно прозрачна. По думите му трябва да се пристъпи към пълна електронизация на системите, както и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър. Той трябва да свързва бенефициентите с експертите в ДФЗ.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ако фонд "Земеделие" не побърза, ще изгубим пари по селската програма

09.12.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

905
Измамници искат субсидии за фантомни домати

04.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

503
Фонд "Земеделие" обрича на провал програма с 272 млн. лв. финансиране

09.09.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2653 3

Коментари

urupuchi

 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ)

 

Да не би да има неква грешка?! Как е възможно да вършат сичката тая работа само с 23 дирекции?

Интервал

Така, на мен сега ми стана изключително любопитно, какви точно са тези 23 дирекции в Държавен фонд "Земеделие"? Защо администрацията ни е толкова раздута, предвид, че по соц време беше значително по-малко, населението беше значително повече, а технологиите тогава бяха несравними със сегашните?? Тепърва ще откриваме що е туй бюрокрация. Последствията не е нужно да коментирам.

маркос

 

 

                  А къде да прочета какво са намерили в къщата на дребният служител за да си направя изводи за по едрите?

Invisible

   Бих искал  тук да цитирам мнението на Джереми Кларксон за Ферари и Мерцедес от оня ден.

anarhia

доведе до голямо стрес сред служителите

 Дописникът ми е съсед от Филиповци.

Тони Йорданов

   Жътва е. Селскостопанската работа е в разгара си, но  типично по герберски, само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" са на работа.

маркос

 

 

 

                       доведе до голямо стрес сред служителите

 

                                  А как иначе , някои не са успели да скрият награбеното ....

Sapienti_sat

По думите му трябва да се пристъпи към пълна електронизация на системите, както и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър.

 

Електонизация, електронизация, ами ако долетят хакери. Все пак мисля, че по-малко вреда биха нанесли от калинките във фонда. После Францисканския бездомен послушник, на който му викат "министър на финасите" е против електронните услуги. Я, като ни е пуснал гювеч с услугите на НАП, до къдя я докарахме!

 

ПП И от тази физиономия на снимката ме лъха печал... и още нещо!

Кара Колю

"Само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са на работа"

Идеално, значи може да работи и само с трима "директори". Суперско! ?

inventus

Това може да означава че само трима от двадесет и тримата директори не са изпаднали в стрес /поради причина че нямат никакви провинения или укорими действия/ и точно те продължават да си ходят на работа. Останалите петнадесет в момента си укриват награбеното а за петима от тях вече е късно да го направят щото са арестувани. Всичко това потвърждава мнението ми за особено ниската ефективност на полицията когато се стигне до такива високопоставени чиновници.Дори и едноверемешните турски заптиета са били в пъти по ефективни. И съвременната турска полиция също. Щото можеше и на веднъж да ги арестуват всичките и после да ги отсяват профилактират и тези които трябва да бъдат пуснати  като ги пуснат ...тогава да видите колко мотивирано щяха да работят.Имах един приятел на който когато се случеше да му кажа че нещо не е възможно да бъде свършено той с усмивчица ми казваше...не може...щото не си влачен към дървотника! Я да те повлекат двама джелати към дървотника а третият да дрънчи с брадвата по калдаръма...и тогава пак кажи че не можеш!

protor

Електронизация + електрификация от ВЕИ = на демокрация.

kaily
снимка на kaily

Тоя като го слушах как не вярваше тоя и оня да са правили корупционни далавери, от сега ми е ясно, че е назначен и той да отбива номера.

Влез или се регистрирай за да коментираш