facebook
twitter

Първа страница

Фонд "Земеделие" обрича на провал програма с 272 млн. лв. финансиране

За година не е одобрена нито една процедура на местните инициативни групи за водено от общността развитие
2 653

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) обрича на провал поредна мярка по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Фондът бави одобрението на стотици проекти на местните инициативни групи (МИГ) за развитие на съответните райони, съобщиха източници на в. "Сега". Забавянето е критично - по последни данни в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) договарянето по този приоритет възлиза на 0,26%, а реално изплатените средства са пълна нула. Това би следвало да доведе до сериозно орязване на бюджета по мярката.

В момента в страната са регистрирани общо 64 сдружения, покриващи територията на една или повече общини, с участието на представители  на публични органи, фирми и неправителствени организации. Сдруженията разработват стратегии за водено от общността местно развитие, по които може да се обявяват процедури за набиране на проекти с финансиране по няколко оперативни програми, включително и Програмата за развитие на селските райони. Държавен фонд "Земеделие" е водещ в координацията за прилагането на тази схема.

До момента регистрираните МИГ-ове са задвижили общо 277 процедури за набиране на проекти по различни мерки, финансирани от ПРСР, става ясно от информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС. Според източници на в. "Сега" поне 150 от тези процедури са приключили с класирани над 500 проекта за финансиране на конкретни дейности. В продължение на цяла година - от май 2018 г., когато е започнало внасянето на процедурите за одобрение, до май 2019 г. не е била одобрена нито една процедура. Одобряването е почнало едва тези месеци, като още няма нито един одобрен проект, твърдят запознати. По регламент контролът от страна на ДФЗ е двустепенен - веднъж се проверява дали МИГ-овете са провеждали подбора на проекти съобразно правилата, а втори път се проверяват самите проекти за съответствие със законодателството и за основателност на поисканото финансиране. Според доклада на ДФЗ за изпълнението на програмния бюджет на фонда към края на юни 2019 г. одобрените процедури са 19. Документът обещава през август да има и първи подписани договори. 

Забавянето на процедурите в ДФЗ на практика обрече на бездействие МИГ-овете в продължение на почти три години. През това време са плащани заплати на хората в тях и на чиновниците в МЗХ. Резултатът е нула, кой ще понесе отговорност, питат експерти. Нещо повече - по регламент бюджетът по тази мярка трябва да се намали сериозно. Според правилата, ако до 30 юни 2019 г. финансирането на одобрените проекти е под 50% от наличния ресурс от ЕС, парите трябва да се намалят с 25% спрямо първоначално заложеното. За момента ДФЗ е заявил, че няма да прибегне до такова орязване на бюджета. Европейското финансиране по мярката възлиза на 245 млн. лв., с националното съфинансиране сумата скача на 272 млн. лв.

Ключови думи:

програма, фонд земеделие
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 260 училища се борят за финансиране за СТЕМ центрове
МОН прави уебинари за учители

15.07.2020

358
След 3 месеца "София филм фест" възкръсва в 3 формата

Коментари

mazen

Всички са за по едно въже и сапун!

Stern

Явно в тези проекти не е била предвидена графа "ресто".

JollyRoger's

Герберастия в чист вид. Порожанката в Африка ли ще върти дипломатически черпак? 

Влез или се регистрирай за да коментираш