Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фирма осъди фонд "Земеделие" за 766 000 лв.

"Ню проджектс консулт" води съдебна битка от 2019 г. заради неизплатени средства по програмата "Училищен плод"

11 Септ. 2023

Фирма „Ню проджектс консулт" осъди Държавен фонд „Земеделие" за  766 000 лв. - сума, която фирмата не е получила по програмата за доставка на плод в училищата и детските градини в страната.

Решението в полза на компанията е на Административен съд – София град от 28 юни 2023 г. Съдът разпорежда ДФЗ да изплати парите и разноските по делото.

Съдебната битка се води от края на 2019 г. Компанията е одобрена от самия ДФЗ за доставчик по действащата процедура, закупува със собствени средства авансово продуктите и транспорта им, представя изрядни заявки за плащане,  но не получава възстановяване на направените разходи.

Цели две години ДФЗ не посочва и причините за това. Собственикът на „Ню проджектс консулт" и земеделски производител Милена Рашева недоумява как е възможно да изпълняваш отговорно в продължение на десетилетие своите задължения, а да получиш не само пренебрежение и некоректност от държавните институции, но и умишлено бездействие от страна на ДФЗ, установено от съда и прокуратурата.

От ДФЗ твърдят, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала „лично" доставките, а ги е „превъзложила" на други три юридически лица. Значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и наредбата основания за отказ от плащане няма. Това прави напълно несъстоятелна позицията на фонда, както потвърждава и съдът.

„Как е възможно такова поведение срещу коректен партньор на държавата? Още повече, че продуктите се предоставят безплатно и се финансират единствено с европейски и национални средства. Години наред търся кой ще поеме отговорността на държавата и плати храната на децата, след като нито фондът, нито учебните заведения оспорват, че доставките са изпълнени в цялост? Изумително е, че държавните институции ми отказват дори срещи. Заради ситуацията съм докарана до фалит.", коментира Рашева.

Всяка година програмата "Училищен плод" обслужва близо 420 000 български деца в над 3400 учебни заведения в цялата страна. За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС идват около 4 млн. лв. годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на фонд „Земеделие".
 

Още по темата