facebook
twitter

Първа страница

Къщите за гости най-после "свалиха" Румен Порожанов

Миналата седмица премиерът Борисов заяви, че му вярва, а вчера набързо го замени с предшественичката му Десислава Танева
2 271
 Снимка: Архив
През годините Порожанов и Танева са работили в различни конфигурации - преди тя бе министър, а той - шеф на фонд "Земеделие". Досега пък Порожанов бе министър, а Танева - шеф на ресорната комисия в НС. Затова и мнозина се питат дали рокадата не е формална.

Скандалът с къщите за гости, строени с европари, но ползвани за лични цели, най-накрая доведе до оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Той стана поредният висш чиновник, с когото премиерът Бойко Борисов се раздели след гръмването на имотния скандал - първо, свързан с купуването на апартаменти на ниски цени, и второ - с луксозните имения, строени като къщи за гости. В опит да тушира напрежението и с цел секторът да не остава за дълго без министър, на неговото място още днес ще бъде назначена Десислава Танева (ГЕРБ). Така на практика Борисов запазва статуквото в сектора, който разпределя най-много пари от еврофондовете.

Танева вече бе на този пост в периода 2014-2017 г., при втория кабинет на Борисов. Точно тогава Румен Порожанов бе шеф на фонд "Земеделие" и на практика тя също би трябвало да е била наясно какво се случва по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), чийто общ бюджет в предишния програмен период бе 5.9 млрд. лева. Отделно от това всяка година от министерството и фонд "Земеделие" се разпределят 1.2-1.3 млрд. евро като директни плащания за площ.

Порожанов, който на няколко пъти обяви, че носи оставката в джоба си и само чака премиерът да му я поиска, вчера най-накрая я е депозирал, а премиерът я е приел. В мотивите си министърът посочил, че не иска атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Всъщност "атаката" са серия от медийни разкрития за злоупотреби с европари по ПРСР. Самият Порожанов като министър, а преди това като шеф на фонд "Земеделие", отговаряше за нейното изпълнение години наред. 

Вместо да коментира проблемите по същество, Порожанов си тръгна от поста с декларации: "В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки".

Официалната причина за отстраняването на Порожанов е, че той не е поискал уволнението на зам.-директора на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Тя бе замесена в един от последните скандали с къщите за гости - оказа се, че нейният телефонен номер е даден за контакти на къща, построена с европари от ПРСР. Самата Мизова още е на работа, тъй като УС на фонда все още не се е събирал. Обяснението на Порожанов е, че очаквал резултатите от проверката по казуса.

"Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя в нещо. Но това, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпореди да бъде отстранена, се оказа, че към днешна дата е на работа", заяви Борисов вчера. По думите му такива къщи за гости има във всички европейски държави и те са нужни за туризма извън големите курорти, но "всеки, който е злоупотребил, ще му се вземат парите и ще му се търси отговорност". "А и е добра превенция за който иска да нарушава в бъдеще. Желаещи за министри все още има, не се притеснявайте!", каза той пред журналисти. Интересно е, че само в рамките на една седмица позицията на премиера претърпя пълен обрат. Досега той заявяваше, че по-скоро вярва на земеделския министър.

Оттеглянето на Порожанов, който бе издигнат от ГЕРБ, но се смята, че се ползва с протекциите на ДПС, идва на фона на проверки от прокуратурата за злоупотреби във фонд "Земеделие". Според държавното обвинение в общо 746 къщи за гости са инвестирани над 200 млн. лв., много от които не се ползват по предназначение. 

 

ПОДРОБНОСТИ

Румен Порожанов попадна в епицентъра на два имотни скандала. Първо бе обвинен за купуване на имоти на ниски цени, а после се оказа, че сделки на съпругата му Веска от 2017 г. не фигурират в имуществената му декларация.

Проверка на "Сега" показа, че евтините имоти, закупени от Порожанов, са придобити през 2004 г. на данъчни оценки, като към този период те се разминаваха сериозно от пазарните. През 2004 г. съпругата му Веска се сдобива с мезонет от 240 кв. м за 57 668 лв., синът Антоан придобива апартамент от 80 кв. м за 19 570 лв., а самият Порожанов купува право на строеж за апартамент от 80 кв. м за 18 219 лв. Мезонетът е вписан в декларации на Порожанов и от 2009, и от 2017 г. Апартаментът на министъра междувременно е продаден. Сделките на съпругата му обаче липсваха от декларацията му, качена на сайта на КПКОНПИ. Министърът обясни това с недоразумение. Порожанов е вписал ЕГН-то на съпругата си в част, в която следва да се декларират лица, живеещи във фактическо съжителство, чиито данни могат да се заличават. КПКОНПИ не е забелязала грешката и е скрила цялата информация за Порожанова. 

 

РЕАКЦИИ

Опозицията смята, че оставката на Порожанов показва двойния стандарт в ГЕРБ - министри си отивали заради съмнения за корупция, а Порожанов - заради това, че не е уволнил чиновничка. "Мисля, че едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора и той няма контрол върху тях", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея "има обвързаност с Делян Пеевски". Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира пред БНР, че "в крайна сметка Порожанов е от друга квота в кабинета". 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дончев за Танева: Министрите не трябва да говорят така

09.06.2020

Обновена

3022 13
Министър: Да мълчим за измамите, че ще спрат парите от ЕС!

08.06.2020

Обновена

29485 49
Ангелкова отхлаби мерките за семейните хотели и къщите за гости

01.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2529 6

Коментари

Bauleiter

А нещо, прокуратура, обвинение, съд?? Или това, че си е подал оставката му е достатъчно наказание....

 

Хулиган

най-после "свалиха" Румен Порожанов

Само на мен ли ми се струва, че кавичките не са на място?

Иначе борбата с корупцията може вече да се разгърне с пълна сила...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

mick

Където и да разровите в помощите - европейски и държавни .. все далавери ще намерите. Отделно в обществените поръчки. Отделно в ддс..

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Още когато ПИК започна атаката срещу Йончева с къщите на нейните уж свекъри, заподозрях, че това ще е резултатът.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×