Медия без
политическа реклама

Десислава Танева отрече ДПС да кадрува във фонд "Земеделие"

От партията на Карадайъ обявиха, че са за оставката на Порожанов, но срещу новия министър

Новият стар министър Десислава Танева приема поздравления от колегите си по случай назначението.
Илияна Кирилова
Новият стар министър Десислава Танева приема поздравления от колегите си по случай назначението.

Ден след като досегашният земеделски министър Румен Порожанов подаде оставка, вчера Народното събрание избра за негов наследник бившия министър от второто правителство на Борисов Десислава Танева. Гласуването бе предизвестено още във вторник и премина в пакет в рамките на броени минути. В отсъствието на депутатите от БСП единствено от ДПС гласуваха против смяната, но с аргумента, че одобряват отстраняването на Порожанов, а са срещу новия министър. Танева заяви, че е наясно с проблемите в сектора, и отрече обвиненията, че ДПС кадрува във фонд "Земеделие".

Румен Порожанов е седмият министър, който се разделя с поста си по времето на кабинета "Борисов 3". Той бе принуден да се оттегли след поредица от разкрития, свързани с къщите за гости, ползвани за лични цели, и проблемите около имотната му декларация. Официалната причина обаче бе по-различна - че не е уволнил зам.-шефката на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефонен номер се оказа върху реклама на една от къщите за гости, изградени с европари.

Спешната рокада, която връща на поста Десислава Танева, доведе до серия от политически коментари и взаимни обвинения. Първо Танева обяви, че Мизова ще бъде уволнена, без да даде подробности по какъв начин ще стане това. От ДПС пък се разграничиха от обвиненията на левицата, че Порожанов е тяхно назначение. Объркването в сектора коментира и бившият вицепремиер от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който се обяви срещу "деребейството" на ДПС.

"Моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания - изключително изострена и нетипична за европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху начина, по който тя се възприема", коментира Танева. Тя задочно призна, че е наясно с проблемите с къщите за гости, градени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това не е случайно - Танева вече бе на министерския пост в периода 2014-2017 г. Точно тогава Румен Порожанов бе шеф на фонд "Земеделие", а именно през фонда преминаваха всички разплащания по селските програми.

Новият стар министър добави, че в предишния си мандат на поста е отказала да разпише мерки по европрограмата, свързани с изграждането на такива обекти. Проблемите били индикирани и с екипа й били успели да направят така, че програмата да не бъде блокирана и да бъдат наложени минимални корекции. "Оттам насетне контролът върху довършването на вече одобрени и включени преди моя мандат договори бяха на други лица", застрахова се тя.

Самата Танева също отрече депутатът бизнесмен Делян Пеевски да кадрува във фонд "Земеделие". "Имах пълната свобода да избера онези кадри, които смятам, че носят морала и отговорността да работят в обществен интерес. В момента няма нещо, което да е променило тази ситуация, извън това, че ГЕРБ управлява с "Обединени патриоти" и кадрови решения на управленско ниво ще наложат консултиране", заяви тя.

"Има основание и за още промени, включително и в регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и да деребействат. Това важи особено по отношение на стопанисването на държавните гори", възмути се бившият вицепремиер Валери Симеонов, без да коментира отсъстващия депутат Делян Пеевски. Самият той бил поискал от премиера Бойко Борисов да освободи Порожанов заради лобизъм по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", които също се контролират от земеделското министерство. Все пак Симеонов бил доволен от смяната, въпреки че била закъсняла.

 

КОРПУЛЕНТНОСТ

Случайно или не, именно от ДПС гласуваха срещу освобождаването на Порожанов. По-късно от партията на Мустафа Карадайъ, чието име в последните дни също често се споменава около луксозните имения, маскирани зад "къщи за гости", обясниха, че следвали принципна позиция, и разкритикуваха процедурата. Движението е против това правителство на "националисти и популисти". "Ако оставката и предложението за нов министър бяха подложени на гласуване поотделно, щяхме да бъдем "за" освобождаването на Порожанов и "против" назначаването на Танева", разясни зам.-председателят на ПГ Халил Летифов.

 

ДДС

Фонд "Земеделие" ще получи 25 млн. лв. от правителството за финансиране на разходи за ДДС по одобрени общински проекти в земеделието и рибарството. По ПРСР разплащателната агенция ще получи 23 млн. лв. и още 2 млн. лв. по програма "Морско дело и рибарство". Това е стандартна процедура от няколко години насам и най-често засяга проекти, свързани с подмяна на ВиК тръбите, ремонт на улиците, осветлението, изграждането на спортни съоръжения и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата