Quantcast
Държавата безсрамно замълча за храната на украинските бежанци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Държавата безсрамно замълча за храната на украинските бежанци

Нито една институция или управник не събра смелост да съобщи, че изхранването е спряно
3 623
Решенията на правителството от 16 ноември и 20 май са пределно ясни относно финансирането от 15 лв.

Цяла седмица българската държава мълчи относно изхранването на украинските бежанци по програмата за настаняване. Както "Сега" писа, то бе спряно с новите условия на програмата след втората половина на ноември. Решението бе взето от правителството на неприсъствено заседание на 16-и този месец. Тогава бе съобщено (почти тържествено), че програмата се удължава до 24 февруари, като бе спестен фактът, че е редуцирана с изхранването. Но на терен истината нямаше как бъде скрита - предоставянето на храна спря веднага в държавните бази, а в хотелите положението се задържа ден-два благодарение на доброволни усилия на собствениците. Успоредно във времето след 16 ноември държавата предприе безсрамно и унизително за самата нея поведение - не само защото липсва разясняване на причините за решението; а и защото нито една институция или представител на управлението не събра смелост за най-елементарното - да оповести спирането на храната като факт сам по себе си. На контактните телефони отговорите са прозаични: "Положението е такова, каквото е". "Сега" прати въпроси до правителствената пресслужба и Министерството на туризма, но отговори липсват. Главата бе заровена в пясъка, все едно проблем не съществува - вероятно с надеждата, че други теми като падналата ракета в Полша, Световното първенство по футбол и т.н. пренасочват общественото внимание.

В момента положението с изхранването се спасява от БЧК, неправителствени доброволчески организации, чрез усилията на отделни граждани. Или пък... въобще не се спасява, тоест бежанците стоят гладни. Ситуацията е изключително тежка в държавните бази, където са настанени новопристигнали хора или множество социално слаби и болни, които нямат възможност да купуват храната. В хотелите пък вече са сложени цени, или са увеличени (ако преди това е ставало с доплащане) - проблемите там не се усещат чак толкова остро, защото не малка част от настанените могат да си плащат. Общо пребиваващите по програмата украинци в момента са около 13 000.

При липсата на реакция валят хипотези защо бе спряна храната. Някои доброволци предполагат, че държавата е свършила парите. Други допускат, че е станала неволна грешка при изписване на решението. Трети коментират, че правителството не е спирало храната изрично. Истината е, че неволно действие е невъзможно, нито пък, за да се спре храната, е нужно нещо да бъде разпореждано специално. Сравнение между отделните решения ясно показват, че кабинетът дава точни указания за какво се отпускат 15-те лева по програмата. Така на 16 ноември ясно е упоменато, че парите са единствено за подслон/нощувка; на 20 май: за подслон и тридневно хранене (извадки от актовете на МС - на снимката).

Възможно е днес на редовното правителствено заседание да бъде взето ново решение.

Още по темата:

 

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен. Оказа се, че запазеното държавно финансиране от 15 лв. вече включва само подслон

 

Още

Кабинетът докрай държи в шах украинските бежанци

23.01.2023

ДИЯН ИВАНОВ

1689
Новият филм на Гай Ричи очаква критики заради украински бандити

15.01.2023

1891
Кабинетът си играе със здравето на украинските бежанци

07.01.2023

ДИЯН ИВАНОВ

2157