Медия без
политическа реклама

Васил Грудев започна с уволненията във фонд "Земеделие"

Чиновници мотаят над година проекти, чакащи финансиране по селската програма

Васил Грудев
Илияна Кирилова
Васил Грудев

Новият шеф на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев обяви война на "кърлежите". Грудев, който замени на поста Румен Порожанов, намекна, че е заварил зле управлявана система, в която корумпирани чиновници, посредници и бенефициенти източват ресурсите на ДФЗ. Чистката вече е в ход -  уволнени са четирима служители. Шефът на фонда, който оперира с милиарди левове от българския и европейския бюджет, разкри още, че "недобро планиране" е довело до драстично забавяне на разглеждането на проекти, кандидатстващи за финансиране - средното закъснение е 14-18 месеца.

Васил Грудев обясни пред БНР, че дотук е освободил четирима свои подчинени заради "съмнения в безкористното изпълнение на служебните им задължения". Той не даде подробности, само уточни, че най-високото ниво на уволнените е началник отдел. Разбра се, още, че новият ръководител на разплащателната агенция ще продължи да търси "кърлежи" и да ги отстранява, използвайки големия си опит (Грудев има стаж във фонда, а освен това е бил министър и зам.-министър на земеделието). "Познавам голяма част от дефектите в системата, което няма да е добре за лошите герои. Разликата между лоши и добри герои е дали "са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени", разясни директорът на ДФЗ. Той посочи, че за идентифицирането на "кръвопийци" ще се ориентира и по демонстрациите на необяснимо висок стандарт - като случая с арестувания чиновник, който ходел на работа в разплащателната агенция с брониран мерцедес.

Разтребването в ДФЗ ще обхване и затлачените с повече от година проекти, кандидатстващи за финансиране по различни мерки. Основно поради лошо планиране през годините в рамките на месеци са се натрупвали хиляди проекти и при ограничения персонал средното забавяне при разглеждане на проектите е достигнало от 14 до 18 месеца, обяви Васил Грудев. За да маскира закъсненията, администрацията на фонда започвала да отправя въпроси как да действа по някакви казуси  до управляващия орган, до Брюксел, "само папата не са питали". Това са стандартни чиновнически подходи – когато искаме да оправдаем дадено забавяне, а те са довели до още по-голямо закъснение, поясни Васил Грудев.  Той призна, че когато чиновниците създават опашки за одобрение на проекти, това е покана за корупция.

 

ОТПУШВАНЕ

„За мен е важно възможно най-бързо да отпушим оперативната работа на Фонда. С министър Десислава Танева направихме задълбочено планиране на работата, така че да приключим всичко, което е натрупано до момента. Това е една от причините да не отваряме всички мерки и подмерки, за които имаме бюджет, каза още директорът на ДФЗ. Само по Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. фондът разполага с 2.9 млрд. евро. Към момента са подписани договори за 2 млрд. евро, а разплатените средства са 850 млн. евро, или 34 на сто. Въпреки очевидното закъснение в усвояването на средствата по агропрограмата Грудев е оптимист, че няма да се стигне до загуба на средства. "През тази седмица успяхме да затворим приема по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, при която имаше огромно закъснение. Бяха подадени 1837 проекта, от които на този етап одобрихме 880. Имаме още 114 проекта, които са одобрени, но за които няма наличен бюджет в момента. Техните шансове обаче са много големи,“ смята Грудев.

 

НА СВЕТЛО

Новият директор на фонд "Земеделие" смята да работи за повече прозрачност в системата - чрез изчистване на връзката бенефициент – експерт от посредници и чрез създаване на пълни електронни досиета на получаващите финансиране. Идеята ни е всяко досие, което се разглежда във Фонда, да има своята т.нар. електронна кутийка, в която освен всичко останало да бъде записвана и цялата комуникация на бенефициента с експертите, които го разглеждат,“ уточни Васил Грудев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата