facebook
twitter

Горещи новини

Руски лекари говорят за облъчени хора в Северодвинск

Пред Би Би Си те твърдят, че се опасяват за собственото си здраве. Официална Москва отрича
2937
EПА/БГНЕС архив

На 8 август на военен полигон до Северодвинск, Архангелска област на Русия, при изпитания на реактивна установка избухна взрив. Пресслужбата на администрацията на града съобщи за кратковременно повишаване на радиационния фон. Но на лекарите, при които са докарани пострадалите във взрива, не било казано, че пациентите са източник на радиоактивно излъчване, предава БНР

Общо със заразените с радиация са влезли в контакт 90 души, а хората, оказали се в зоната на риска, може да бъдат повече. Това заявиха пред руската служба на Би Би Си двама служители на Архангелската областна клинична болница, които знаят как се е оказвала помощ на пострадалите. 

Анонимните медици заявили, че се опасяват за здравето си и че не искат подобна ситуация да се повтори. 

„Не искаме да бъдем инициатори на оранжева революция, но най-вече не искаме, да не дава бог, следващия път да ни докарат не трима, а десет души, и пак да скрият информацията“, каза единият от медиците. 

Според тях около час, след като пострадали от взрива са били приети в болница, станало ясно, че те имат лъчева болест, което означава облъчване с голяма доза радиация, добавя Националното радио. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че не му е известно за радиокативно заразяване на пострадалите от експлозията във военния полигон в морето край Северодвинск, предаде в същото време ТАСС.   "Тoвa нe ми e извecтнo, нe знaм зa кaкви лeкaри cтaвa думa", кaзa тoй пo пoвoд мeдийни публикaции, чe лeкaритe в Aрхaнгeлcкaтa oблacт нe ca били прeдупрeдeни, чe пocтъпилитe при тях пocтрaдaли oт взривa ca били рaдиoaктивнo зaрaзeни. "Трябвa дa ce знae кoнкрeтнo кaкви ca тeзи лeкaри, кoи ce тe", пoпитa Пecкoв журнaлиcтитe и възрaзи cрeщу фoрмулирoвкaтa "aрхaнгeлcки лeкaри твърдят".

Нa въпрoc дaли руcкитe влacти нe ce oпитвaт дa пoтулят cлучилoтo ce Пecкoв oтгoвoри, чe нa cитуaциятa мoжe дa ce пoглeднe и oт другa cтрaнa - "чe някoй умишлeнo иcкa дa нaжeжи инфoрмaциoнния фoн, дa изoпaчи дeйcтвитeлнocттa и дa прeдcтaви cитуaциятa cякaш имa прeдпocтaвки зa oпacнocт". Гoвoритeлят нa Крeмъл прикaни рeпoртeритe дa глeдaт нa cитуaциятa "oт двeтe ѝ cтрaни". Тримaтa cлужитeли oт "Рocaтoм", пocтрaдaли oт eкcплoзиятa, ce възcтaнoвявaт, cъoбщихa oт прeccлужбaтa нa руcкaтa aгeнция зa ядрeни изcлeдвaния.

Нa 8 aвгуcт нa пoлигoн крaй Ceвeрoдвинcк, Aрхaнгeлcкa oблacт, cтaнa eкcплoзия при изпрoбвaнe нa рeaктивeн двигaтeл нa тeчнo гoривo. Двa дни пo-къcнo "Рocaтoм" cъoбщи, чe пeтимa нeйни cлужитeли ca зaгинaли, a тримa ca рaнeни и хocпитaлизирaни. Руcкoтo миниcтeрcтвo нa oбрaнaтa зaяви, чe нямa изтичaнe нa рaдиoaктивни вeщecтвa в aтмocфeрaтa и чe рaдиaциoнният фoн e в нoрмa.

 

61

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният министър: Заразените търсят помощ в последния момент

08.09.2020

2096 30
435 училища нямат лекари в условия на Ковид-19

07.09.2020

148
Още един лекар почина от коронавирус в Добрич

15.08.2020

Обновена

8579 37

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Предвкусвам ново "дело врачей" !

 

Кланът на Белите престилки си плаче за процес....

 

:))

 

Дело врачей (дело врачей-вредителей[1] или врачей-отравителей), в материалах следствия дело о сионистском заговоре в МГБ, также дело Абакумова — уголовное дело против группы видных советских врачей, обвиняемых в заговоре и убийстве ряда советских лидеров.

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B9

TheExperience

ЗИП-чо, още ли не си разбрал, че в интернет няма редактори?

С тези съмнителни източници на информация може си докараш някое заболяване...

JollyRoger's

Чепкайки вълна, кака Суска и баба Гицка си говорят кой е най-добрият начин да бъде намерено теле под вола. Стигат до консенсус, че първо волът трябва да бъде издоен. Диспутът е отразен Live от Emperial Service.

ПГеоргиев

"Това заявиха пред руската служба на Би Би Си двама служители на Архангелската областна клинична болница, които знаят как се е оказвала помощ на пострадалите. 

Според тях около час, след като пострадали от взрива са били приети в болница, станало ясно, че те имат лъчева болест, което означава облъчване с голяма доза радиация..."

Поне да бяха "интервюирали" двама санитари или тетя Вера - чистачката, дето си нямат понятие как изглежда пострадал от радиация и как се лекува. По щеше да хване дикиш.

Ама двама "специалисти" по радиационно облъчване, да се чудят един час от какво са изгарянията, защото ако пострадалите от взрива са били в зона на интензивна радиация, то те неминуемо са имали изгарянияи да чакат да им кажат йе...ем ти "специалистите".

И що пък точно "оранжева революция"? Що не са инициатори на доброволно кръводаряване?

Общоевропейски закон за фалшивите новини. Прави са нашите инициатори.

Диагностик

Винаги, според Песков, в Русия няма лоши новини.

Лoвkия

Разбира се, всичко това са вражески инсинуации.

ПГеоргиев

Ка'щяло да е "вражеска инсинуация"!

Всичко е самата Божия истина! От първа инстанция!

На, честен кръст.

ЗИП
снимка на ЗИП

Западняците не разбраха ли завалийките, че от тая трънка заек няма да изскочи....

 

:)

 

Руската пропаганда в момента е толкова съвършенна, че с лекота парира плахите опити на западната пропаганда за контраатака...

 

:)

 

Руснаците за разлика от времето на Съветите  искрено вярват, че Запада се състои само и единствено от "гейове, ислямисти, джендъри и банкстери" и всичко каквото идва от там априори е неверно, скверно и докосвайки го трябва немедлено да си измиеш ръцете ...

 

:)

ЗЛАТИЯ

Ъхъ, та ако ще и с радиация ?

Idoru

Руснаците за разлика от времето на Съветите знаят, виждат, че Запада се състои само и единствено от "гейове, ислямисти, джендъри и банкстери" и всичко каквото идва от там априори е неверно, скверно и докосвайки го трябва немедлено да си измиеш ръцете ...

paragraph39

/:/ Анонимни руски лекари говорят за облъчени хора в Северодвинск...

..................................................................................................................................

Анонимни руски лекари говорят, че НЯМА  облъчени хора в Северодвинск!

А?!

Лoвkия

 "Трябвa дa ce знae кoнкрeтнo кaкви ca тeзи лeкaри, кoи ce тe", пoпитa Пecкoв

Е как какви бе, тов. Дмитрий, вражески агенти са това, мръсни предатели!

А кои са те, ми тамошните другари ще ги открият, ще ги разпитат, целият гнусен заговор ще се разплете, будь спокоен.

F16
снимка на F16

A стига си писал глупости.

Лoвkия

Аре да не ми даваш наклон...

F16
снимка на F16

По същата тема ти задаваше някакви въпроси за Финландия. Научи ли къде е тая държава?

Status Quo

Зип... не съвсем така . Все още е престижно : котежд , иномарка и влог в бабки 

Status Quo

От Норвегия и Финландия ни вопъл ни стон след плахите първоначални анонси от Новрвегия за радиокактивен йод 16 пъти по-висок, но не опасен за радиационно облъчване  - шо тъй бе Миме ? 

Смехтворно интервю с двама лекари  - нещо лабаво го да дават либераст-новинарите... 

ЗИП
снимка на ЗИП

При иномарките една голяма част са "японци и корейци".

 

Швейцарците пък не са член на ЕС, така, че автоматично са "оправдани" в руските очи по обвиненията в "гейщина".

 

Кантонът Цуг е истинското сърце на "Russia incorporated" !

 

Гаранция Франция, че Англия, кат излезе от ЕС и изведнъж и с нея ще потекат едни сделки за петрол и газ....

 

:)

 

Апропо ако една държава почне да ходи по свирката на Кремъл одма бива оправдана по обвиненията в "джендърство". Пример - Италия !

 

:)

Invisible

   "При иномарките една голяма част са "японци и корейци" ."

 

   Това какво значение има?

   Или не знаеш тези кой ги научи да правят автомобили?

   

HBK

На 8 август на военен полигон до Северодвинск, Архангелска област на Русия, при изпитания на реактивна установка избухна взрив. …. Но на лекарите, при които са докарани пострадалите във взрива, не било казано, че пациентите са източник на радиоактивно излъчване, предава БНР

 

Уважаеми Форумци,

Това престъпно поведение на руската „администрация” не Ви ли навява едни печални спомени. Наскоро така впечатляващо показани в 5-те серии излъчени по HBO.

 

И така. Малка подробност. Избухналият „взрив” е ядрен взрив. При изпитания на военен полигон в близост до голям руски град. Събитието беше класифицирано като „неудача” с руските ракети с ядрен двигател („Буревестник”), довел до гибелта на 5-ма руски учени, повишение на радиационния фон в околността над 16 пъти над нормата и разпространение на радиация ... хм .. никой не знае докъде. Само да споменен, че наскоро дори нашите служби се задвижиха поне да замерят радиацията на северната ни граница.

 

Руските лекари, цитирам „които знаят как се е оказвала помощ на пострадалите”  съобщават че „Общо със заразените с радиация са влезли в контакт 90 души, а хората, оказали се в зоната на риска, може да бъдат повече”. Но правителственият говорител не знае, „не му е известно за наличие на радиация”. Пропуск, некомптентност или престъпна манипулация. Оставям на уважаемите форумци (и разбира се на Българските адвокати на руските правителствени престъпници) да преценят кое е точното.

 

Не става въпрос само за облъчените лекари. Ами и за облъчената популация. Преди около 30-ина години дори Българската правоохранителна власт си позволи да осъди няколко Български правителствени манипулатори.

F16
снимка на F16

Те го и тоя...радиохимик.

Johnny2965

През 50-те години прехваленият маршал Жуков, като зам.-министър на отбраната, не се разколеба да взриви атомна бомба над земярта в близост на населени места в Оренбургска област, както и да изпрати 45 000 войника без защитно облекло в епицентъра на взрива.

Познайте - в ничий смъртен акт за причина за смъртта не е упомената лъчева болест.

Та толкова за доверието към военните.  

Status Quo

НВК 

Пак питам защо Норвегия и Финландия не рИват както ти си се разпенявил .  Ако имаше реална радиацонна опасност - де що либераст-новинар щеше да врещи като дран козел . ББС намерили двама лекари облъчени от пострадалите - бухахаха . 

Лабаво мнооо лабаво . 

Хаджи Генчо-A

"...заявиха пред руската служба на Би Би Си"

_____________________________________

Колко достоверна е информацията от БиБиСи?

Колкото тази за Скрипалови?

Ах този Путин, ах тази Русия.

ПГеоргиев

"Взрыв на северодвинском военном полигоне произошел в ходе работ по инженерно-техническому сопровождению изотопных источников питания на жидкостной двигательной установке. 
Инцидент предположительно произошел на территории 45-го государственного центрального морского испытательного полигона Военно-морского флота России: он находится в 30 км от Северодвинска. 

Сразу после взрыва, в период с 11:50 до 12:20, в Северодвинске было зафиксировано резкое повышение радиационного фона, до 2 микрозивертов в час. Об этом сообщает «Коммерсантъ» со ссылкой на начальника отдела гражданской защиты администрации города Валентина Магомедова.

Дальше уровень резко начал снижаться… В настоящее время уровень радиации составляет 0,1 микрозиверта в час, угроза для населения отсутствует.

—подчеркнул Магомедов. Издание также подчеркивает, что, по данным Роспотребнадзора, при рентгене, к примеру, пищевых органов, пациент получает до 3,3 миллизиверта за процедуру."

​​​​​​Повишаване на фона до 2 микросиверта на час. Сега е 0,1 микросиверта.

Според уикито поета доза от 1 сиверт предизвиква лъчева болест, а еднократно поета доза от 11-22 сиверта за 75-кг. човек е смъртоносна.

С такива минимални дози, на 30 км. отдалечение няма да има опасност за града.

ЗИП
снимка на ЗИП

За града не, но за междуушието на евроатлантиците има голяма опасност !

 

Тях само йод ги оправя...

 

:))

geo_19

Чтобы не создавать лишних сложностей для людей, не затягивать процесс обследования, было принято решение развернуть соответствующую мобильную лабораторию в Архангельске. Специалисты центра имени Бурназяна и всё необходимое оборудование были доставлены в Архангельск специальным бортом.

Подчеркнем, что развернутая в Архангельске мобильная лаборатория работала на том же оборудовании и с использованием тех же методик, которые применялись при обследовании в Москве. В частности, применялись приборы МКС СРП-8А, ДКС-96, проводилось ультразвуковое исследование щитовидной железы.

По итогам проведенного клинического обследования ни в одном случае не выявлено радиоактивного загрязнения одежды, поверхности тела. Не выявлено также инкорпорации радионуклидов.

Вместе с тем у одного из обследованных специалистов в мышечных тканях выявлены следовые, подпороговые количества элемента цезий-137. Однако специалисты не связывают этот факт с участием в ликвидации последствий инцидента в Неноксе.

По заключению специалистов ФМБА России, цезий-137 является продуктом распада радионуклидов и имеет свойство накапливаться в рыбе, грибах, лишайниках, водорослях. С определенной долей вероятности можно предположить, что в организм человека этот элемент попал через продукты, которые он принимал в пищу.

 

http://dvinanews.ru/-4fm8vuwv

geo_19

Според лекар от областната болница в Архангелск представители на медицински център в Москва допуснали, че лекарят е погълнал радиация при пътуването си в Тайланд. "Където е Тайланд, там е Япония", а докторът "просто се е наял с раци от (аварията при АЕЦ) "Фукушима"."

 

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/23/3954529_rusiia_potvurdi_che_lekar_e_obluchen_sled_vzriva_no/

Status Quo

 .. фолио , тенекиен капак и  попържане на Русия с  двойно приклякане ... 

Споко

"Повишаване на фона до 2 микросиверта на час. Сега е 0,1 микросиверта."

При полет на самолет на 10 хил. метра височина облъчването на пътуващите е 5 микросиверта на час.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш