Quantcast
Първите ваксини срещу COVID-19 вече са в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Първите ваксини срещу COVID-19 вече са в България

Бус за кренвирши отнесе доставката за Пловдив, там я сложиха в стар хладилник ЗИЛ - само той имал дръжка
Обновена
6 517
Ваксините срещу COVID-19 пристигат

Ваксините срещу COVID-19 пристигат

Posted by bTV Новините on Friday, December 25, 2020

Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха тази сутрин в България. Камионът с полска регистрация бе ескортиран от полиция до склада на "Бул Био" в Националния център по заразни и паразитни болести в София, където бе посрещнат от здравния министър проф. Костадин Ангелов и други официални лица. Пратката е с 9750 дози от ваксината на Пфайзър/Бионтех, като на човек се поставят по две дози за пълна имунизация. През януари се очакват допълнителни пратки до достигане на 62 500 дози. Ваксините пристигнаха с полско хладилно камионче на специализирана фирма за доставки. Пред националния център го очакваха множество костюмирани официални лица, отвътре слезе шофьорът по къси панталони. Опита се да отключи вратата към хладилната камера на камиона, но не успя. Върна се в кабината, взе клещи и успя да задейства ключалката. 

Почти веднага след разтоварването на двете кашончета тръгна и първият лъч на доставките към Пловдив и Бургас, този път вече натоварени на бус на известен наш производител на кренвирши. Първият ваксиниран българин ще бъде здравният министър. Ваксинирането започва от утре синхронно в три града - София, Пловдив и Бургас. Враца и Велико Търново ще получат ваксини на 28 декември. В София утре имунизации ще се правят в няколко болници, съобщи министърът. Според него броят на желаещите да се включат в първата доставка се увеличава. "Постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията. Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат - 70 % ваксинирани българи. Така ще можем да хвърлим маските, да започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино", каза Ангелов.

При разтоварването на ваксините всичко беше нормално, заяви председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. „Остава по-тежката задача - логистиката по места. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, в Бургас са 950. Желаещите са около 45 000, броят им постоянно нараства“, добави той.

 
Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в София

Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в София

Posted by bTV Новините on Friday, December 25, 2020

 

ОРГАНИЗАЦИЯТА В ПЛОВДИВ

1100 ваксини са предвидени за пети район на ваксинация, в който влизат областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Те вече са в РЗИ-Пловдив, където в момента се съхраняват при 2-8 градуса - етапът, в който могат да издържат 5 дни.

В сложната логистика по съхранeние на ваксините най-удобен за местната РЗИ се оказа стар съветски хладилник ЗИЛ. "Няма да ми се карате, проф. Ангелов. Имаме един стар ЗИЛ, пазим си го, защото работи. Понеже само той има дръжка, на която може да се сложи катинар, си го използваме до ден-днешен. Сега, като видите ЗИЛ-а, да не се шокирате! Имаме много добри хладилници", обясни пред делегацията от София шефът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева.

Първата ваксина под тепетата ще бъде поставена утре в 10.00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, където са и най-много желаещите да бъдат имунизирани през следващите пет дни – общо 200 лекари, сестри и санитари. Час по-късно процесът ще стартира в болниците "Каспела" и "Пълмед". След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница „Свети Мина“, както и в останалите осем болници, съобщи БНР.

Очаква се утре 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта да бъдат имунизирани, а общо през следващите дни ваксина трябва да получат 603-ма медици. Паралелно с това в РЗИ ще бъдат ваксинирани медици от спешна помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията. В четири от болниците при поставянето на първите ваксини за подкрепа на лекарите ще присъстват областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Борисов инспектира хладилниците в РЗИ-Пловдив

 

ОРГАНИЗАЦИЯТА В БУРГАС

Ваксините вече са в Бургас, транспортирани със същия бус за кренвирши, който ги достави и в Пловдив. Докато в Пловдив обаче пред погледа на Борисов служителите на РЗИ само за кратко отвориха хладилника ЗИЛ, за да му покажат ваксините, в Бургас кутийките бяха отворени и шишенцата извадени, за да си направят операторите кадри. На фона на случващото се днес, досега се твърдеше, че съхранението на ваксината е изключително сложно и тя не бива да се мести повече от пет пъти.

Лекарите в COVID отделенията в Бургас са първите, които ще бъдат ваксинирани, като тези, които вече са преболедували, ще отстъпят място на колегите си. Това каза пред Би Ти Ви д-р Теодор Попов, зам.-завеждащ на COVID отделението към онкологичния център в града. Именно той ще е първият ваксиниран в морския град. В отделението в момента се лекуват 32 пациенти, като един се намира в реанимация. След получаване на ваксините, в отделението ще бъдат ваксинирани 15 медици. "Реших да се ваксинирам поради причината, че искам да предпазя себе си и моите близки. Нямам притеснения. Страничните действия на ваксините са общите – неразположение, температура, но това се случва в по-голямата част от ваксините, които се използват. Моят съвет е – имунизирайте се, въпреки притесненията. Всяко нещо е страшно от първия път", добави Попов.

 

РЕГЛАМЕНТ

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи, предвижда заповед на министъра на здравеопазването. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие. Това информирано съгласие обаче не освобождава никого от отговорност, изтъкна тези дни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Ключови думи:

ваксина, COVID-19

Още

0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани

27.09.2021

Обновена

4157
Кунчев: В масовия случай няма нужда от трета доза срещу ковид

26.09.2021

Обновена

2364
МЗ вече обявява колко от новите случаи са ваксинирани

24.09.2021

Обновена

5898