Quantcast

Медия без
политическа реклама

Плевнелиев: България подобри офертата към VW

Ако "Фолксваген" избере Турция, ще навреди на имиджа на Германия на Балканите, смята бившият президент

13 Авг. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Конкуренцията между България и Турция за новия завод на "Фолксваген" е темата на статия в авторитетния германски ежедневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", със заглавие "Локация - мечта", съобщава БНР.

"Битката изглежда решена, но уж победеният не се предава", пише авторът Михаел Мартенс. Той описва предприетата офанзива на българския премиер Бойко Борисов и на автомобилния сектор, в лицето на бившия президент на България Росен Плевнелиев.

Последният пък предупреждава Берлин, че решение в полза на Турция би навредило на имиджа на Германия на Балканите.

"Берлин непрекъснато говори за върховенството на закона, но когато стане дума за пари, автократът Ердоган е достатъчно добър партньор", добавя Плевнелиев.

В писмени отговори до вестника пък премиерът Бойко Борисов изброява предимствата на българския трудов пазар, както и данъчната система и финансовата стабилност на България.

"Всички парламентарно представени партии са единни в подкрепата си за чуждестранните инвестиции, което е гаранция, че държавната политика няма да се промени при смяна на властта", подчертава Борисов и добавя, че големи германски концерни отдавна са представени на българския пазар и са доволни от инвестицията си.

Наскоро Борисов заяви, че България си е направила голяма реклама и дори "Фолксваген" да не избере страната ни, тя със сигурност ще има автомобилен завод.

Пред "Нова ТВ" тази сутрин Плевнелиев повтори тезата си: "Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите", и добави, че всички на Балканите наблюдават внимателно какво ще се случи.

"Докато една от двете държави не подпише договор с "Фолксваген", шансовете и за България, и за Турция остават равни. Един такъв концерн, като "Фолксваген", няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете", изложи мислите си Плевнелиев и допълни, че България е подобрила още офертата си към VW.

 

Още по темата