Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пентагонът иска пристанището на Александруполис

04 Окт. 2019
Порт Александруполис

След назначаването на нови администрации в пристанищата Волос, Кавала, Игуменица и Корфу Гърция се готви да пусне за приватизация още 10 порта. Но раздържавяването на пристанището в Александруполис, за което се планираше първо да бъде обявено за продан, се очаква да бъде замразено.

Промяната в намеренията на Атина идва след споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ, което предвижда частично използване на инфраструктурата на пристанището от американски сили.

САЩ се интересуват от пристанището в Александруполис по енергийни и военни причини, особено след приватизацията на пристанищната администрация в Солун. Тракийското пристанище предлага достъп до морски, автомобилен, железопътен и въздушен транспорт. То е свързано с Егнатия одос - магистралата, която минава през Северна Гърция, и с жп линията към Солун и до границите с Турция и България. Освен това е близо до трансатлантическия тръбопровод (TAP) и трасето на междусистемния електропровод Гърция-България (IGB), като и двата ще транспортират природен газ след завършването му.

Александруполис е в центъра на плановете за внос на американски втечнен природен газ на Балканите чрез планираното изграждане на офшорна станция за газификация на втечнен природен газ. 

 

Източник: News.bg

Още по темата