facebook
twitter

Горещи новини

Още трима са арестувани по аферата за пране на пари

Първоначално бяха задържани петима души от столична финансова къща
993
Илияна Кирилова

Още трима души от групата за пране на пари чрез офшорни компании, собственост на подставени лица от ромски произход, са арестувани в Пловдив. Това заяви на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, предаде радио "Фокус".  Мащабната схема за финансови измами бе разкрита в края на септември.

В началото на седмицата Окръжната прокуратура повдигна обвинения на 5 лица, сред които и служител на ДАНС, за участие в схема за пране на пари, ръководена от софийска кантора на ул. Шипченски проход", като указанията са давали чужди граждани. При претърсванията и изземванията са били установени стотици новосъздадени дружества, които са получавали преводи на средства от чужбина срещу суми от по 100 лева. Лицата са били от ромски произход. Само от Пловдивско набраните лица са около 60, доказват до момента разследващите, а стотици са от цялата страна. Те са били набавяни чрез дилъри, които са събирали информацията за тях, както и копие на лична карта, а чрез viber комуникация лично собственикът на софийското дружество ги е одобрявал. Лицата са били закарвани с микробус до офиса на фирмата в София, където са подписвали документите. Чуждите лица са давали указанията колко още и какви фирми да се регистрират, като сред тях е имало дори и такива за космически технологии и др. Срещу това ромите са получавали по 100 лева, докато в сметките на фирмите им са били наливани стотици хиляди евро, а после са били изтегляни. Набирани са били предимно неграмотни и необразовани хора. Схемата е действала близо година. Реалният собственик на средствата е чужденец, който оперира към офшорни фирми за пране на пари”, каза прокурор Румен Попов. До разкриването на схемата се стига след пожара в магазин за моторни масла в Пловдив на 19 септември. Собственикът на запаления склад Костадин Танев сам е информирал полицията за това, че го заплашват и му е даден срок от една седмица след пожара, за да възстанови сумата от 37000 евро, които дължи на изнудвачите. При разследването е установено, че Танев е бил влязъл в контакт с лице от ромски произход, което е подписало договор с фирма в София и е получило парите като превод по сметката си, след което двамата решават да ги изтеглят.

На 9 септември представители на фирмата в София и лично собственикът пристигат в Пловдив с три автомобила  да търсят Костадин Танев. След като не го откриват стигат до 89-годишната му майка, пребиват я и я отвличат, после го предупреждават със съобщение, че ще запалят и магазина. За набавяне на пълните данни за собственика на магазина и семейството му спомага именно служителят на ДАНС, който прави пълно проучване и го предава към фирмата в София. Преди акцията на прокуратурата и полицията в кантората на фирмата в София е било извършено масово унищожаване на документация. Въпреки това са били открити три печата – единият на А1, другият на ЧЕЗ и третият на Комисия за финансов надзор.
7 лица бяха обявени за общодържавно издирване – двама за участие в палежа, двама за отвличането, още един от шофьорите във фирмата и един от личната охрана на управителя. На пресконференция днес окръжният прокурор на Пловдив обяви, че са задържани още трима от участниците във въпросната схема. Ще им бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража“.
„С категоричност мога да кажа, вече е установено с разпити и експертиза, че печатът на Комисията по финансов надзор, която е трябвало да контролира създаването на офшорни дружества, е неистински. Част от чуждите граждани, които са наливали пари, ще се окажат измамени, защото офшорка е била създадена с неистински печат и силно се съмнявам парите им да са отивали в офшорното дружество, а не в самото дружество в София“, посочи Румен Попов. Той допълни, че трите лица са установени и задържани в Пловдив от органите на полицията. „Очевидно на някой от тях е им е трябвало повече време да укрият всички луксозни автомобили, които е притежавало дружеството“, коментира Попов.
Единият от задържаните три лица по схемата е служител на фирмата, вторият е личният шофьор на управителя на дружеството, а третото лице е участвало срещу заплащане в отвличанията. Издирват се още лица.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР не откри виновни за 24-те смъртни случая в старчески дом

21.01.2020

503 1
След сигнал за брутално отношение в старчески дом започват уволнения

20.01.2020

739 2
МВР пусна "хвърковати чети" да подменят личните документи

20.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

12304

Коментари

indiec

С малко късмет, но все пак - много добра работа. Но как се е получило изтичане на информация преди арестите?

Желязко Желев

       Не ставай смешен.Пак циганите и един бушон с много коли та да  не буди съмнение.

То и описаното по скоро клони към незакони трансвери не пране ама как да е.

На моя телефон съм получавал посред нощ СМС за превод към чужбина от сметка в банка в която не съм влизал.Малко преди това си бях дал данните на експлозивно разширяваща се фирма.Името на банката спестявам но малко след като КТБ фалира в която не по собствена воля имах сметка,а във въпросната банка трябваше да ми прехвърлят евентуалните спестявания.Убеден съм,че на хиляди нищо не подозиращи със сметки в КТБ се е случило същото.Убеден съм ,че тези неща не могат да останат незабелязани тук.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×