Медия без
политическа реклама

Осем са българските кандидати за европейски прокурор

13 Февр. 2019
Кандидатите за европейски прокурор ще бъдат изслушани във Висшия съдебен съвет.
Илияна Кирилова
Кандидатите за европейски прокурор ще бъдат изслушани във Висшия съдебен съвет.

Осем са българските кандидати за длъжността европейски прокурор, допуснати до изслушване във Висшия съдебен съвет, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Това са Дария Христова, следовател в Окръжната прокуратура Пловдив, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Сава Петров, трима прокурори от Софийската градска прокуратура - Десислава Пиронева, Елка Ваклинова и Светлана Шопова-Колева, както и съдията в Административния съд в София Теодора Георгиева. Кандидати са още следователят Бойко Атанасов и бившият зам. градски прокурор на София Божидар Джамбазов, който сега е обвинител във Върховната касационна прокуратура.

На 18 февруари специално създадена комисия ще изслуша кандидатите. Те трябва да представят опита си в областта на финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси. Ще бъде преценено и колко добре владеят английски език.

Комисията ще избере трима кандидати за европейки прокурор, които ще бъдат предложени за одобрение от Министерския съвет. Правителството ще представи кандидатурите на Комитета по подбор на ЕС. Накрая европейският прокурор от България ще бъде назначен от Съвета на Европейския съюз.

Европейската прокуратура беше създадена през 2017 г., като в нея участват 22 държави членки. Тя ще има правомощия да провежда разследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата