Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нови рестрикции и забрани за пътуване в Европа влизат от сила днес

В Швеция забраняват развъждането на норки през 2021 г.

29 Яну. 2021

Заради разпространението на коронавируса нови рестрикции и забрани за пътуване в Европа влизат от сила днес.

Правителството на Федерална република Германия реши да въведе забрана за пътнически превози от страни, силно засегнати от новооткрити щамове на COVID-19

Гръцките власти съобщиха днес, че ще възстановят строгите карантинни мерки в областта Атика, след като броят на новозаразените с коронавирус, който започна да спада през януари, отново се покачи тази седмица, предаде Асошиейтед прес

Чехия затваря границите си за чужденци, считано от утре, 30 януари 2021г,. с цел да бъде ограничена пандемията от коронавируса.

Великобритания забранява полетите от и до Дубай и Обединението арабски емирства.

Португалия, която се бори с нов пик на заразяването с коронавируса затваря границата си с Испания. Властите спират и всички полети от и за Бразилия.

Швеция забранява развъждането на норки през 2021 г., за да се намали риска от разпространението на опасни мутации от коронавируса върху хората. В края на 2020 г. в 13 ферми за норки в Швеция беше открит вируса SARS-CoV-2. Преди това заразени норки бяха открити в над 400 ферми за кожи в Нидерландия и Дания и още няколко европейски страни. Нидерландия взе решение да забрани изцяло фермите за кожи в страната, а Дания на практика ликвидира индустрията, като унищожи всички близо 17 милиона норки в над 1100 ферми и предстои да изплати обезщетения от 2,6 млрд. евро на норковъдите.

Решението на шведското правителство не означава пълна забрана за отглеждане на животни за кожи, но може значително да отслаби и дори да ликвидира бизнеса. На норковъдите ще им бъде позволено да отглеждат съществуващите животни, докато не отпадне забраната за развъждане, което не може да се прогнозира на този етап. Забраната се въвежда, за да не се допусне увеличаване на броя животни през пролетта. В момента в Швеция има 33 ферми за норки с около 90 000 животни.

Докато в Швеция забраняват развъждането на норки заради риска за човешкото здраве, у нас в сряда започна ваксинирането на втората приоритетна група, която включва норковъдите от двете ферми за норки и техните семейства, посочват от българското сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ), което провежда кампания за забрана на фермите за кожи. за продажба на кожи миналата година. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?