Медия без
политическа реклама

Румънският президент нае самолет за 350 000 евро за визита в Япония

11 Март 2023
В Boeing 737-900ER всичко е последна дума на лукса
Global Jet
В Boeing 737-900ER всичко е последна дума на лукса

Президентът на Румъния Клаус Йоханис направи тази седмица официално посещение в Япония, но румънските медии отделиха повече внимание на самолета, с който пътува държавният глава, отколкото на разговорите му в Далечния изток, съобщи БТА.

Йоханис отлетя за Страната на изгряващото слънце с чартърен самолет, за чийто наем са платени 350 000 евро, информира телевизия Антена 1. ВИП самолетът е взет от частна фирма в Люксембург, която управлява и самолетите на руския милиардер Роман Абрамович, посочва телевизията.

Става дума за един от най-големите и най-нови модели Боинг 737. 

„Истински летящ хотел“, отбелязва Антена 1 и представя удобствата в него: в салона на самолета могат да се настанят луксозно 19 пътници; има достатъчно място за киносалон; има ВИП салон и пространство за петзвездна вечеря; кожени кресла и плюшени дивани върху скъпи килими; разтегаеми маси, изработени от редки видове дърво, са разпръснати из салона, а луксозни спални го превръщат в летящ хотел. 

Самолетът, нает от президентството, пристигна в Букурещ от Париж. След това летя 30 минути до град Сибиу, а следващото междинно кацане, след два часа и 48 минути, бе в Баку за зареждане с гориво. Полетът от Азербайджан до Токио е продължил девет часа. Според уебсайт за резервации на чартърни полети цената на 60-минутно пътуване с ВИП самолета официално е над 13 000 евро, но тарифите могат да бъдат договорени, уточнява Антена 1. 

В Страната на изгряващото слънце румънският президент бе придружен от съпругата си, а в официалната делегация бяха включени няколко съветници на държавния глава и външният министър Богдан Ауреску.

В Токио Йоханис подписа договор за стратегическо партньорство между Румъния и Япония. Държавният глава каза, че това е „историческа стъпка към нов етап, която издига отношенията между двете страни на най-високо равнище“.

Във водеща новина обаче се превърна ВИП самолетът. Потекоха коментари и анализи за това има ли нужда Румъния от президентски самолет, колко струват пътуванията на държавния глава, защо самолетите, с които пътува Йоханис, правят ненужни кацания в Сибиу.

Румъния не е имала официален самолет за държавните глави от 10 години насам. Всички политици са съгласни, че има нужда от такъв самолет, но от десетилетие президентската администрация подписва договори за наем на самолети за пътуванията в чужбина, обобщават медиите в северната ни съседка. 

Само през 2022 г. пътуванията на румънския президент са стрували 3,32 милиона евро, посочва информационният сайт Спотмедия. Тъй като става дума за 21 посещения в чужбина, на практика всяко пътуване е струвало около 160 000 евро. 

Румъния изостава в сравнение със съседите си от ЕС: България разполага с два ВИП самолета, Унгария с четири, а Полша – с пет, отбелязва телевизия Антена 1.

До 2010 г. държавният глава на Румъния (Траян Бъсеску – по това време – бел. ред.) използва като президентски самолет Боинг 707 – Карпац, произведен през 1974 г. Това беше румънският „Еър форс уан“ (Air Force One), оборудван с официален кабинет, спалня и стая със специална технология за засекретяване на комуникациите. 

От 2010 г. до 2013 г. за външни полети президентството използва „Еърбъс“ (Airbus), взет на лизинг от националната авиокомпания „Таром“ (Tarom). След това договорът е прекратен и се използват самолети, наети от чуждестранни компании.

Според „БордингПас“ (BoardingPass) - специализиран сайт за информация, свързана с авиацията, самолетът Boeing 737-900ER, с който летя Йоханис до Япония, е в конфигурация BBJ (Boeing Business Jet) и е собственост на базираната в Люксембург компания „Глоубъл джет“ (Global Jet). 

В Румъния Йоханис беше критикуван от едни и защитен от други за избора си на пътуване.

Министърът на транспорта Сорин Гриндяну посочи, че румънската държава трябва да има официален самолет, който да обслужва президентската администрация и правителството, подобно на останалите страни.

Финансовият министър Адриан Къчу се изказа предпазливо, като посочи, че трябва да се види какви са възможните решения и какви ще бъдат разходите в краткосрочен и дългосрочен план.

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, който се очаква да поеме скоро министър-председателския пост съгласно коалиционното споразумение за управление, категорично заяви, че трябва да бъде закупен официален самолет, който да бъде използван при посещения в чужбина, информираха румънските медии.

"Смятам, че държава с размерите на Румъния, с претенциите на Румъния и с позицията на Румъния в ЕС и НАТО заслужава да има президентски самолет и тази дискусия трябва да приключи веднъж завинаги“, заяви Марчел Чолаку, като уточни, че „президентски самолет не означава, че с него пътува само президентът при посещения в чужбина, а че самолетът се предоставя на разположение на румънската държава, където разходите са отворени“.

Според и.д председателката на Сената Алина Горгиу е недопустимо през 2023 г. Румъния да няма на разположение официален самолет, който да се ползва от румънската държава. 

В отговор на отправени критики за избора, направен от президентството в конкретния случай, Алина Горгиу посочи, че нито един президент не отива на официално посещение с редовна самолетна линия. 

„Мисля, че това е популистка забележка и тя няма оправдание, когато говорим за толкова важно посещение“, каза Горгиу пред телевизия Диджи 24 и подчерта, че след пет години преговори Румъния е сключила споразумение за стратегическо партньорство с третата най-голяма икономика в света след САЩ и Китай.

След като луксът във ВИП самолета, с който Йоханис посети Япония, предизвика толкова вълнения, румънските медии проучиха и маршрута на полета. Стана ясно, че самолетът е направил междинно кацане в Сибиу, за да вземе от там първата дама Кармен Йоханис. Семейство Йоханис са от Сибиу, а настоящият държавен глава бе кмет на този град от 2000 г. до 2014 г.

Специализираният сайт БордингПас (BoardingPass) публикува информация за всички официални пътувания на държавния глава през последните 14 месеца. В 19 от общо 26 полета самолетът, с който е пътувал Йоханис, е правил неоправдани официално кацания в Сибиу.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата