Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС планира да суспендира издаването на визи за руснаци

Решението за по-трудно получаване на визи ще бъде взето от външните министри в Прага във вторник

28 Авг. 2022

Eвропейският съюз възнамерява да преустанови от следващата седмица прилагането на споразумението с Русия за облекчен визов режим, пише в. "Файненшъл таймс". Замразяването на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани, отбелязва британският всекидевник.

В началото на тази седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на общоевропейско равнище. Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци скоро след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от една държава от общността, обаче имат право да влизат и във всички други страни заради правилата за свободно движение, припомня АФП.

Според източници на "Файненшъл таймс" в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник – първия ден от неформалната им двудневна среща в Прага, но ще бъде огласено едва в сряда. "Неуместно е руски туристи да се разхождат в нашите градове. (Европейският съюз) трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че "специалната военна операция" в Украйна е неприемлива“, обобщава един от източниците на „Файненшъл таймс“. Според тях до края на годината ще бъдат предприети още по-сериозни ограничения. 

Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят дискусии, за да се установи дали може да бъде договорен "координиран подход" относно туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази резерви, що се отнася до налагането на такива ограничения.

На 9 август украинският президент Володимир Зеленски призова западните страни да забранят достъпа на руски граждани до своя територия. Въпреки че се чуха гласове в подкрепа на тази идея, като цяло в ЕС има консенсус, че границите на съюза трябва да останат отворени за руснаци в определени случаи – например за дисиденти или по хуманитарни причини.

До началото на август 12 от 27-те страни членки бяха ограничили движението на руснаци отвъд границите им. 

Европа бавно се затваря за руснаците, отчитат руските медии.

В този списък, изготвен от руски медии, попадна и България. Съобщената на 5 август новина, че страната ни е преустановила издаването на туристически визи за руски граждани, обаче се оказа полуфалшива - обработката на документите била само забавена заради недостига на персонал. Но през седмицата и представител на българското правителство направи изказване по казуса. По време на брифинг в четвъртък заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че България ще подкрепи суспендиране на споразумението за улесняване на издаването на визи за руски граждани, но не и пълната му забрана.

Министерството на външните работи отрече тиражираната вчера новина, че издаването на туристически визи на руснаци, желаещи да посетят България, временно е спряно.

 

Още по темата