facebook
twitter

Горещи новини

"Не ме докосвай", взел "Златна мечка" и с българско участие, тръгва от утре у нас

1433
Кадър от филма

Филмът "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Питилие, заснет със солидно българско участие, тръгва в арт кината в София, Пловдив, Варна и Благоевград от утре, съобщи БНР. Лентата беше отличена със "Златна мечка" на кинофестивала "Берлинале" през 2018 г. и вече е разпространен в почти цяла Европа, а наскоро се състоя и премиера в "Музея на модерното изкуство" в Ню Йорк. От българска страна в копродукция (Румъния, Германия, Чехия, България и Франция) продуцент е Мартичка Божилова ("Агитпроп"). Сред актьорите са и българите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.
Предстоящите прожекции са специални, в тях със сигурност ще участва българският екип, а в София и Пловдив ще присъства и режисьорката, уточни Мартичка Божилова. По думите й самият филм подтиква публиката към въпроси и именно затова в много от държавите се осъществяват такива срещи между зрители и създатели. 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Израелски режисьор спечели "Златна мечка" в Берлин
Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

20.04.2019

510
Роман Полански поиска да се върне във филмовата академия

20.04.2019

331 1

Коментари

сталкер пустиняк

Някаква инфо за какво се разказва във филма? Че като гледам снимката не съм много обнадежден. 

сталкер пустиняк

А, потърсих в нета и намерих това

На границата между реалност и фикция "Не ме докосвай" следва емоционалното пътуване на Лаура, Томас и Кристиан с дълбок поглед към личния им живот. Жадуващи интимност и същевременно дълбоко уплашени от нея, те се опитват да преодолеят старите модели на поведение, защитните механизми и табута, за да се почувстват свободни.

 

и това

 

Не ме докосвай“ е нещо като разказ за емоционалното пътешествие на няколко персонажа. Импровизацията и драматично пресъздадените с оригиналните си участници сцени би трябвало да бъдат гръбнак на филма. Лаура Бенсън играе ролята на Лаура, жена с проблеми, свързани с гняв и воайорство, явно във връзка с баща ѝ. Кристиян, изигран от Кристиян Байерлайн, е мъж с гръбначна атрофия, който се интересува от провокации върху идеята за образа на тялото. Тома Льомарки изпълнява ролята на Тудор, който изследва същия набор теми. Лаура разговаря с режисьора, който сякаш пак е тя.

Филмът започва в почти клинична обстановка, с група облечени в досадни бели тениски и бели панталони участници, чийто разговор може да отключи, а може и да не отключи травмите на Лаура. Самите травми не са изследвани особено интелигентно, нищо че участниците по-скоро са интелигентни. Режисьорката ни води към някакъв сексклуб, относно който си позволява да е наивна.

Не мога да обвиня журито. На много международни фестивали журитата могат да достигнат до ексцентрични решения. Сработването с непознати води до необичайни прояви, даже спазми на консенсус. От друга страна е вбесяваща липсата на честност, която води до награждаването на откровено скучни филми.

Един труден филм може и да е добър. Част от мен искрено иска да пожелае успех на Адина Пинтилие и нейния филм – но глупостта и самодоволството в него бяха потискащи.

beal

Боже упази!

Дали има някой що-годе нормален персонаж в този филм...

PlaNed
снимка на PlaNed

Димитър Маринов пред dir.bg

В момента в САЩ до такава степен полюсите са обърнати, народът до такава степен е ненормален, че аз съм тук вече от 29 години и такова нещо не съм виждал. Заради политическата коректност и джендър културата всички ценности се унищожават и никой не гледа филмите като изкуство, важно е има ли в твоя проект гей, черен, азиатец или латино. Ако няма, значи си расист. Ако си бял и си мъж, ти си нарочен.

 

https://m.dir.bg/life/aktsenti/dimitar-marinov-ot-...

fractal

Нещо бледоликите го докарват на визия и игра

Ама им закърнява 3D принтера за възпроизводство

Звън®
снимка на Звън®

 

Питър БРАДШОУ, Гардиън

26.02.2018

 

Брекзит. Тръмп. А сега и оповестяването на наградите за берлинската „Златна мечка“. Наистина живеем в катастрофални времена. За разочарование на мнозина, тазгодишната „Златна мечка“ отиде у „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие.

 

Полуигралният-полудокументален опит да се разказва за сексуалността ме доведе до депресия, защото е унизително лош, посредствен, лишен от хумор и самодоволен. Подходът му към чувствителната тема за интимността е повърхностен, а на това отгоре всичко това е поднесено с евро-хардкор клишета за садомазохизма, алтернативните сексуални идентичности, фетишизма и ексхибиционизма.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

В Берлин се снимахме с наградата и направихме график кога и къде ще гостува “мечката”. Това е наистина голям трофей.

- Георги Дюлгеров, който през 1978 г. взе “Сребърна мечка” на същия фестивал, ми каза, че никога не би спечелил награда, ако в журито не е била Лариса Шепитко. Кой беше вашият агент в журито?

- О... според мен това би трябвало да е председателят на журито Том Тиквер, култов немски режисьор. Снимал е филми като “Парфюмът: Историята на един убиец”, “Облакът Атлас”, “Холограма на краля”... В момента е топрежисьорът на “Вавилон. Берлин”, най-добрия европейски сериал. След като спечелихме, разбрах, че той още в началото на фестивала казал, че търси диви и неудобни филми. Искал това да види. И смея да кажа, че в цялото състезание от 18 филма ние бяхме единственият див и неудобен филм, който просто стърчеше спрямо останалите.

Предполагам, че журито от шестима души е взело крайното решение с консенсус. Благодаря им, че проявиха смелост и доверие. Така, както ние като продуценти се доверихме на Адина Пинтилие, защото проектът ѝ е наистина необичаен. Ако си нормален продуцент, не би тръгнал към този проект. Добре, че не сме много нормални и... нещата станаха.

- Добре, Мартичка, но сега на филма му предстои по-трудното: среща с публиката. Ще го хареса ли тя?

- Това е труден филм и наистина човек, който не се интересува от темата, може лесно да бъде отблъснат. Наша задача като продуценти е да осигурим правилната комуникация на този филм. Най-добре е той да бъде излъчван през дискусии и през дебати. Да бъдат провокирани хората, които да дойдат максимално отворени.

Филмът и като форма е по-различен. Той има нелинейна структура на монтаж. Трудно се разбира кое е истина, кое - документално, и кое - игрално. Непрекъснато има игра между реалност и фикция, което е абсолютно умишлено от страна на режисьорката, която е и визуален артист. “Не ме докосвай” е хибрид между визуално изкуство и филм.

 

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754885

Evasion

На границата между реалност и фикция "Не ме докосвай" следва емоционалното пътуване на Лаура, Томас и Кристиан с дълбок поглед към личния им живот. Жадуващи интимност и същевременно дълбоко уплашени от нея, те се опитват да преодолеят старите модели на поведение, защитните механизми и табута, за да се почувстват свободни.

Че това описание би паснало на всеки хард-порно филм, в който има шведска тройка... 

PlaNed
снимка на PlaNed

"Не ме докосвай", взел "Златна мечка" и с българско участие

Това, "и с българско участие", дали трябяа да се разбира в смисъл "въпреки българското участие"?

Neopol

Очевидно става въпрос за поредната грантова джендър пропаганда.

Брадва

Още мисля над заглавието. Какво ли е искал да каже творецът???

 

взел "Златна мечка" и с българско участие

Дали е взел "мечката" и с българско участие, или въпреки българското участие я е взел??? Или пък хем е взел мечка, хем е с БГ участие??? Ребус, баце!!!

Брадва

PlaNed също се чуди. Не съм сам. 😁

Iezuit
снимка на Iezuit

Трябва да се внимава - може либерастите да се опитват да прокарват джендърска пропаганда с този филм.

Брадва

Усвоил си терминологията, бравос!

jorro2

Кой се страхува от "Не ме докосвай"

Как спечелилата "Златна мечка" българска копродукция Touch Me Not спаси "Берлинале", но притесни зрителите

 

https://www.capital.bg/light/neshta/2018/03/09/314...

Брадва

Не и Прокопиев. Той не се страхува. Той цъфти.

Брадва

Кадърът от филма ме убеди - няма да го гледам. Благодаря на редакцията!

Iezuit
снимка на Iezuit

Така е, бъди внимателен - ако го гледаш, може да се изджендъриш. Не рискувай!

Брадва

На теб харесва ли ти видяното? Мяза на кадър от евтин порно филм.

TheBahurKing

Не е лошо да видите кой е тазгодишният френски кандидат за Евровизия.

А този филм обещавам да не го гледам, сцени с поразголени жени в третата възраст някакси не ме влекат, колкото и стойностни да са посланията на произвелите го "творци"...

плувецът

Ако във киното човешката сексуалност не се пипа вмимателно , филмът ще излезе като евтино порно. Режисьорът трябва да има отлично чувство за хумор, за да умее да разсмее публиката,ако не успее да докосне с показаното. 

Forza NATO

Iezuit

 

Така е, бъди внимателен - ако го гледаш, може да се изджендъриш. Не рискувай!

Точно така, право в мордата на закостенелите мачистки свини!

 

Всеки зрител - воин в борбата срещу болшевишката зараза.

Всеки билет - бонба в леглото на КБЖ.

 

Разчитаме на теб да го гледаш няколко пъти, че още по-гадно да им е на рушняците.

Кураж!!! ✌️

Памфуций
снимка на Памфуций

Така е, бъди внимателен - ако го гледаш, може да се изджендъриш. Не рискувай!

Няма подобна опасност. Преди месец го гледах - ужасен е. Рядко окачествявам така филми, но това беше гадно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×