Quantcast
Израелски режисьор спечели "Златна мечка" в Берлин | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Израелски режисьор спечели "Златна мечка" в Берлин

На награждаването Жулиет Бинош припомни за цензуририрания лауреат Джан Имоу
158
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Носителят на "Златна мечка" (в средата) с актьорите от отличения "Синоними".

На приключилия през уикенда 69-и филмов фестивал "Берлинале" голямата награда "Златна мечка" бе присъдена на израелския режисьор Надав Лапид. Автобиографичният му филм "Синоними" разказва за Яав (в ролята Том Мерсие) и опитите му да стане французин, изкоренявайки всичко израелско от себе си. Режисьорът посвети наградата на майка си Ера Лапид, която е негов монтажист и умира по време на работата върху "Синоними". "Може би има хора, които гледат на филма като на скандал, но за мен той е празник на киното", каза Надав Лапид и допълни, че се надява зрителите да разпознаят "беса и яда като близки братовчеди на силните чувства привързаност и близост".

Германката Ангела Шаланек получи "Сребърна мечка" за най-добра режисура на "Бях у дома, но". Шаланек е сред рекордните седем режисьорки, включени в надпреварата тази година от общо 16 филма.

Китайските актьори Ван Цзинчун и Юн Мей спечелиха призове за ролите си в "Довиждане, сине" на Ван Сяошуай. Филмът, епично пътуване през неотдавнашното минало на Китай, продължава над три часа и обхваща три десетилетия от китайската история, включително идеологическите промени при Културната революция на Мао Цзедун, политиката на едно дете и социалните последици от пазарните реформи и появата на нова средна класа.

В първоначалната конкурсна селекция от 17 филма бе и друга китайска продукция - "Една секунда" на Джан Имоу, носител на "Златна мечка" през 1988 г. за "Червено сорго". Неговият филм обаче бе изтеглен от програмата броени дни преди старта на фестивала, посочвайки като основание "технически причини". Западната преса коментира, че филмът е станал жертва на държавната цензура в Китай. "Една секунда" е история за затворник, който бяга от трудов лагер, за да гледа филм. Друг китайски филм, програмиран в паралелната секция "Поколение", също отпадна от "Берлинале" в последния момент с неясни мотиви - "По-добри дни" на режисьора Дерек Куок-чън Цън, разказващ за китайската младеж. На церемонията в Берлин председателката на журито Жулиет Бинош спомена Имоу с думите: "След като спечели "Златна мечка" за първия си филм, неговият глас бе съществен на международната сцена. Надявам се да го видим по екраните по света много скоро, филмът много ни липсваше тук, на "Берлинале".

С Голямата награда на журито бе отличен "По Божията милост" на французина Франсоа Озон - драма за жертвите на злоупотребите с деца в Католическата църква и тяхната битка за справедливост. А приза за най-добър сценарий получи италианският "Пирани" на Роберт Савиано ("Гомора"). "Да се говори истината в нашата страна стана много трудно", каза Савиано, който заедно с Маурицио Браучи и режисьора Клаудио Джованези е автор на сюжета за брутална нарко група въоръжени тийнейджъри, тероризиращи улиците на Неапол. 

Още

Антонио Бандерас влиза в новия "Индиана Джоунс"

16.07.2021

401
Изгарящ обвинителен акт за отношението към жените в България

15.07.2021

5815
Кан посрещна Мария Бакалова и "Жените наистина плачат"

14.07.2021

4386