Медия без
политическа реклама

Иран арестува световноизвестни режисьори за протест

Джафар Панахи и Мохамад Расулоф са носители на "Златна мечка" от Берлинале

12 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Актрисата Баран Расулоф приема "Златната мечка" в Берлин от името на баща си (на телефонния дисплей), който още през 2020 г. имаше забрана да напуска Иран.

Иран задържа трима кинорежисьори, двама от тях - световноизвестни, в последните пет дни, съобщава местната агенция Мехр. Последният е Джафар Панахи, 62-годишен носител на "Златна мечка" от Берлинале (2015) и наградата за най-добър сценарий в Кан (2018). Той е задържан вчера, след като се е поинтересувал от съдбата на своя колега Мохамад Расулоф. 

Панахи бе обвинен в "антиститемна пропаганда" през 2010 г. заради подкрепата си към антиправителствените протести в Иран и заснетите от него филми, които критикуват управлението на страната. Той бе осъден на шест години затвор и последваща забрана да напуска Иран и да посещава международните кинофестивали, които му присъждат награди. 

Мохамад Расулоф - също лауреат на "Златна мечка", но през 2020 г., бе арестуван в петък заедно със своя колега Мостафа Алеахмад. Двамата са задържани по време на протести, свързани със смъртоносното рухване на сградата "Метропол" в Абадан, уточнява агенция ИНРА. "В разгара на сърцераздирателния индицент в "Метропол", режисьорите са участвали в подстрекаване към безредици и подкопаване на психологическата сигурност на обществото", пише още държавната агенция. 

10-етажната сграда "Метропол", която се строеше в югозападната провинция Хузестан, се срути на 23 май, убивайки 43 души. Това предизвиква протести в знак на солидарност със семействата на жертвите. Демонстрантите поискаха "некомпетентните длъжностни лица", отговорни за трагедията, да бъдат преследвани и наказани, което бе посрещнато със сълзотворен газ, предупредителни изстрели и арести от страна на полицията, припомня БГНЕС.

Група ирански режисьори, ръководени от Расулоф, публикуваха отворено писмо, в което призоваха силите за сигурност да "сложат оръжие" пред лицето на възмущението от "корупцията, кражбите, неефективността и репресиите" около срутването в Абадан. Междувременно организаторите на филмовия фестивал в Берлин протестираха срещу арестите на режисьорите и призоваха за тяхното освобождаване. "Шокиращо е, че артисти са задържани заради мирните си начинания срещу насилието", се казва в изявление на директорите Мариет Рисенбек и Карло Чатриан.

50-годишният Расулоф спечели "Златна мечка" през 2020 г. с филма си "Няма зло", но не можа да приеме наградата лично, тъй като му беше забранено да напуска Иран. Паспортът му беше конфискуван след премиерата в Кан на филма му от 2017 г. "Човек на честта"", където спечели голямата награда в раздела "Особен поглед".