facebook
twitter

Горещи новини

НАП: За 189 души има риск от потенциални злоупотреби

1819
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Няма нужда близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24.07.2019 г., съобщиха от приходната агенция.

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

От НАП съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна – само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП отваря специален сайт за наредбата "Недоразумение Н-18"

20.02.2020

1864 4
От понеделник НАП изисква нови софтуери от гражданите и фирмите

15.02.2020

4187 11
"Атака" предлага отпадане на давността за приватизацията

14.02.2020

Обновена

760 24

Коментари

Chesan
снимка на Chesan

Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24.07.2019 г., съобщиха от приходната агенция.

Преди или след като заработи дългоочакваното приложение?

nottheone

ми тия данни ги има секи мобилен оператор

 

на мене само бръснаря не ми иска лична карта. сигур щото е комшия и ми знае даже псувните

Споко

"След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл."

Хмм. Да не би да са пропуснали две или три нули след 189? 

https://www.segabg.com/category-first-page/politic...

 

Ференги

Бе кой ти чака приложението на НАП.

За какво ми е, за да ме излъжат, че нищо ми няма ли?

 

Ето работещо приложение за проверка от трета неутрална страна:

https://bivol.bg/napleaks/?q=

 

Нямало било нужда българите да си сменят личните карти... НАП повече ги интересува тяхната копанка, отколкото моята безопасност. Това са 4 милиона българи по 18 лева такса за подмяна, ако някой осъди НАП да ги плати ще трябва агенцията да обяви несъстоятелност.

Васик

Логиката на НАП е безумна. По тази логика всичките с изтекли данни трябва просто да си сменят трите имена и ще бъдат защитени до следващата кражба на данни.

Purple_Haze

Гештапо

Карикатура: Чавдар Николов

http://afera.bg/wp-content/uploads/2019/07/GE604.jpg

Селинджър

Значи всички търтеи на хранилка в  НАП са или кьорави или не могат да броят до повече от 189!

В таблиците PLAYER.csv и PLAYER_H.csv има по над 329000 записа и повечето от тях са със "комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта". Вероятно повечето от тях са и още актуални!

Stern

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

Подозирам, че вече се подготвя поредната телефонна измама в тази връзка и ще има масово звънене по телефоните "от НАП".

Селинджър

В директорията GAMON са събрани данни на лица регистрирали се някога на сайтове за онлайн залагания, включително на сайта на Бългаския спортен тотатлизатор например. Много интересно какво правят тези лични данни на сървърите на НАП, след като всички тези сайтове се кълнат, че опазват личните данни на участниците...

 

 

 

Starboard

Данните могат да се събират не само от сайтовете а и от доставчиците на интернет и банките. По-интересно е защо НАП събира това инфо - очевидно следенето е тотално.

ppipi7766

За кого е папка QNEQNEV и защо още няма арестувани в НАП?

 

https://e-vestnik.bg/30726/za-kogo-e-papka-qneqnev...

Споко

Изпълняват Наредбата да пращат данни по задължителни номенклатури към НАП.

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;j...

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?...

В друга тема по-подробно писах. 

Влез или се регистрирай за да коментираш