Медия без
политическа реклама

Милано-Женева е сред полетите с най-честа турбуленция

От началото на годината има 52 въздушни инцидента, причинени от климатичните условия

27 Май 2024
Pixabay

Три инцидента с много силна турбуленция създадоха в последните дни усещане, че става дума за нещо повече от случайност. Действително случаите на по-силна от обичайното турбуленция са се увеличили с 55% от 1979 до 2020 г., като се смята, че това се дължи на климатичните промени. Само от началото на тази година са регистрирани 790 инцидента с пътнически полети по света, от които 52 се дължат на климатичните условия, съобщава  "Гардиън" в познавателен материал за този неприятен риск.

 

Какво е турбуленция?

Турбуленцията се получава, когато самолетът ни прелита през зона на бурни въздушни течения. Това причинява резки странични и вертикални движения по време на полет. Турбуленцията е водещата причина за наранявания при пътуване със самолет сред екипажа и пътниците.

Съществуват осем типа турбуленция, сред които термална, фронтална, планинска и в резултат на гръмотевична буря. Нивата на интензивност са шест.

 

Къде най-често става турбуленция?

Най-общо, трябва да очакваме някакво ниво на турбуленция над високи планини, океани, екватора и когато самолетът ни навлиза във въздушни течения, обясняват авиационни специалисти. Но турбуленция при ясно небе - обикновено причинена от много внезапна промяна в посоката на вятъра, може да ни споходи навсякъде и по всяко време.

Дори горските пожари могат да причинят турбуленция, казват бивши пилоти. Въобще - явлението е комбинация от изключително сложни фактори. Радарните технологии за засичане на турбуленция се подобряват, но въпреки всичката апаратура на борда не можем да предскажем кога и къде ще започне да се тресе самолетът.

Все пак, пилотите знаят маршрути, по които турбуленцията е правило, а не изключение. Над Андите например задължително пътниците трябва да са с колани. Бенгалският залив по време на мусонните дъждове също е знаменит с турбуленциите си. Всеки, прелитал над величествените Алпи знае, че там също често има турбуленция, макар че има полети и когато изобщо не я забелязваме.

Турбуленцията се засилва при висока влажност и високи температури, затова например полетът от Лондон до Ню Йорк през летните месеци вероятно ще бъде по-бурен от полет по същия маршрут през зимата.

Шведският сайт Turbli се занимава с прогнозиране на турбуленция и води регистър на случаите с помощта на данни от американските и британските метеорологични служби. Според тази статистика най-турбулентните маршрути през 2023 г. са били:

- Сантяго, Чили - Санта Крус, Боливия;

- Алмати, Казахстан - Бишкек, Киргизстан;

- Ланджоу, Китай - Ченгду, Китай;

- Чубу, Япония - Сендай, Япония;

- Милано, Италия - Женева, Швейцария.

Друг полет от Милано към Швейцария - към Цюрих, е на десето място.

Като най-турбулентни за април са определени териториите над Френска Полинезия, Фиджи, Пакистан, Намибия и Уругвай. Най-опасният за турбуленция океан е Южният Пасифик. През април обаче няма нито един случай на екстремна турбуленция - всичките са леки.

За 2023 г. са регистрирани 3047 инцидента с пътнически самолети. От тях 236 са били причинени от климатичните условия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата