Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мария Габриел е кандидат за зам.председател на ЕНП на конгреса утре

Полякът Доналд Туск е единственият, когото делегатите ще избират за лидер на партията

18 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск е единствен кандидат за лидер на Европейската народна партия (ЕНП) на изборния конгрес, който ще започне утре в Загреб. На него около 700 делегати ще гласуват тайно, а резултатът ще бъде обявен същата вечер.

Сред кандидатите за заместник-председател на ЕНП пък е и българският еврокомисар Мария Габриел. Имаше прогнози, че президентът на ХДС Андрей Пленкович също ще е в списъка на кандидатите за зам.председател, това не стана.

С избирането на Туск за първи път източноевропейски политик ще води голямото семейство на европейската десница, което включва партии като германските християндемократи или френските републиканци. 62-годишният поляк през последните 5 години изпълняваше една от ключовите функции на европейските институции - председател на Европейския съвет. На 1 декември той ще отстъпи поста на бившия премиер на Белгия Шарл Мишел. Преди това Туск беше полски министър-председател от 2007 до 2014 г.

Мандатът на председателя на ЕНП е три години и може да бъде подновен неограничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс, например, ръководи партията 23 години, от 1990 до 2013 г.

На конгреса сред делегатите ще присъстват някои от най-изтъкнатите европейски лидери от тоази партия - германският канцлер Ангела Меркел, настоящият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и новият председател Урсула фон дер Лайен.

Още по темата