Quantcast

Медия без
политическа реклама

М. Захарова: Полша се озова в глупаво положение, като не покани Русия

01 Септ. 2019Обновена
Снимка: БГНЕС/Архив

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова смята, че полските власти са са се озовали в глупаво положение, като не са поканили Русия да участва в събития по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война. Тя написа за това в неделя на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, цитирана от TACC.

„Официална Варшава отдавна не се е забърквала в такава глупава ситуация“, коментира Захарова думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Шимон Шинковски, който обясни отсъствието на руски представители с желанието на Варшава да отбележи началото на Втората световна война с онези страни, с които тя тясно си сътрудничи в момента.

Според Шинковски Варшава се е ръководила не от исторически, а от съвременни критерии, според които поканата е получена от страните членки на такива организации като Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство, в което влиза и Полша. Заместник-ръководителят на полското външно министерство каза също, че Москва не се интересува от отбелязването на годишнината от Втората световна война „в духа на историческата истина“, предаде "Фокус".

Полският президент Анджей Дуда определи военните действия на Русия като „империалистки тенденции“ по време на церемония във Варшава, съобщава АФП.

„Наскоро станахме свидетели на завръщането на империалистките тенденции в Европа. Опитите да се променят границите със сила, атаки срещу чужди държави, анексиране на земи, поробване на граждани“, заяви Дуда пред лидерите, дошли за церемонията, включително американските вицепрезидент Майк Пенс и германският канцлер Ангела Меркел.

Въпреки че полският президент не изрече името на Русия, той припомни военните действия срещу „Грузия през 2008 година и Украйна през 2014 година, които промениха границите“.

Тази година основните събития от 1 септември се организират от полските власти във Варшава. Покани бяха изпратени до страните от НАТО, ЕС и Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна). 250 гости от 40 страни пристигнаха в републиката, включително президентът и канцлерът на Германия, Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел, президентът на Украйна Владимир Зеленски и вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс.

Още по темата