Медия без
политическа реклама

Лондон заподозря руски журналист в шпионаж

Той снимал в близост до 77-ма бригада, специализирана в електронните и психологически тактики на война и, която си сътрудничи с МИ-6 и МИ-5, твърдят британски медии

03 Дек. 2018

Британското издание „Мейл он съндей” обяви, че руски журналист от държавната телевизия „Первый канал” е бил заподозрян от властите на Острова за шпионаж, предава Би Ти Ви.

По данни на изданието на 21 ноември кореспондентът Тимур Сиразиев и операторът му били засечени в близост до базата на 77-ма бригада на британската армия в графство Бъркшър. Екипът бил там за снимки на репортаж, но, според изданието, не бил допуснат да влезе в базата, добавя телевизията.

Към публикацията била приложена снимка на журналиста, на автомобила му и инструкция да не бъде допускан на територията на които и да било военни обекти. При нарушаване на забраната има инструкция незабавно да бъде викана полиция.

Подразделението на 77-ма бригада е строго секретно. То специализира в електронните и психологически тактики на война и сътрудничи с МИ-6 и МИ-5, пише ТАСС.

Според британски експерти журналистите на държавния руски канал са шпионски помощници на Кремъл и в конкретния случай става въпрос за шпионаж на „чувствителна локация, което е дълбоко притеснително”.

В отговор Москва заяви, че разпространението на личните данни на журналисти на държавната телевизия е възмутително и поставя под заплаха безопасността на руските граждани.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата