Quantcast
Лични лекари: На маймуни ни направиха | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Лични лекари: На маймуни ни направиха

При пълни хладилници не дават ваксини за хората, които пълнят болниците в момента, възмути се Георги Миндов
40 845
Георги Миндов

Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация. В изключително емоционално интервю пред Би Ти Ви Георги Миндов от сдружението на личните лекари описа скандалните правила на ваксинационната кампания у нас.

"Бяха ни обещани логистика и подкрепа. Вместо това се редим часове наред, за да получим максимум до 3 флакона. Колеги искат да се откажат", разказа Миндов. Вчера следобед при пълен хладилник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София. "Имам четирима починали пациенти, всичките над 80 г. и със съпътстващи заболявания. Това са хората, които пълнят болниците в момента и те нямат достъп до ваксини", каза още общопрактикуващият лекар. Според него с въвеждането на електронния регистър се е стигнало дотам подготвени от януари списъци с приоритетни пациенти от четвърта група - възрастни и хронично болни, сега да бъдат изпреварвани в кампанията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

"Всеки ден забавяне струва човешки животи при нас", заяви медикът. Когато има недостиг на ваксини, трябва да се спазват фазите на ваксинационния план, категоричен е той. В момента разпределението на пристигащите доставки е 50/50 между свободното ваксиниране и личните лекари. Според Миндов спешно съотношението трябва да бъде променено и 75% от ваксините да се заделят за чакащите от четвърта фаза - възрастни и хронично болни, а не сега да се ваксинират млади хора, които карат без проблем инфекцията. Личният лекар твърди, че заради свободната ваксинация у нас българи от чужбина идват да се ваксинират тук.

"Разпределението на ваксини трябва да бъде публично, защото сега заради финансови интереси се заобикалят най-приоритетните групи", коментира още Миндов. И се възмути: "При пълен хладилник на мен не ми дават ваксини. Моите пациенти по-ниско качество ли са?".

"На тази опашка или на опашката пред здравната каса хванах тази седмица Ковид. Ужасно е, трудно боледувам и едва ли ще правя ваксини в епидемия", пише под снимка на вчерашните опашки в столичната РЗИ лична лекарка.

Още

Омикрон, преодоляващ ваксините, е открит в Гърция

20.05.2022

3368
Празнична добра новина - без жертви от ковид на Гергьовден

07.05.2022

443
Ваксинационните центрове опустяха

01.05.2022

1326