Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кунчев предлага алтернатива: още ограничения или зелен сертификат

За две седмици смъртността е с шокиращ ръст от почти 19%

15 Окт. 2021Обновена
Здравните власти за новите мерки

Брифинг на здравните власти за новите мерки

Posted by bTV Новините on Friday, October 15, 2021

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дава две алтернативни предложения за противоепидемични мерки, съобщиха от министерството на здравеопазването. Те ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник. Заповед с мерки ще има следващата седмица, обясни по-късно здравният министър Стойчо Кацаров.

"Кунчев предлага достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности", съобщават от министерството. Алтернативата е да се въведат допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, посочват оттам.

Самият доклад на Кунчев не оставя същото впечатление като съобщението на МЗ. В него акцентът не е върху зеления сертификат, а върху необходимостта от въвеждане на допълнителни ограничения, с цел ограничаване на разпространението на вируса. От констатациите на Кунчев дори се подразбира, че сертификатът трудно ще проработи у нас при ниския дял на ваксинация, слабия контрол и многото хора с недоказано преболедуване.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА КУНЧЕВ

Самите мерки са известни и от предните вълни, и от това, което бе въведено в отделни области, включително и София. Те са сравнително мек вариант, тъй като не се затваря напълно почти нищо.

Предложенията на Кунчев в тяхната пълнота са:

1. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения.

2. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи се допуска при не повече от 5 човека в помещение при спазване на основните противоепидемични мерки – задължително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцета, спазване на физическа дистанция от 1,5 м и редовно проветряване на всеки час.

3. Преустановява присъственото обучение в лекционен курс, както и на непрактическите упражнения на студентите във висшите учебни заведения в страната.

4. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през две, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице.

5. Не се допускат организирани посещения в музеи и галерии. Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

6. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

7. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се провеждат без публика.

8. Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се провеждат само за индивидуално ползване до 30% капацитет.

9. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

10. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.

11. Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, посочени в т. 10.

12. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

 

ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

Като алтернативен вариант на ограничителните и забранителните мерки следва да се обмисли възможността допускането както в посочените, така и във всички други образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности да е възможно единствено, когато целия ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, предлага Кунчев. Той обяснява тази необходимост с пандемичната умора, необходимостта от тласък на ваксинацията, а и със защитата, които имат преболедувалите и ваксинираните.

"Следва да се има предвид, че поради ниския ваксинационен обхват в страната и неустановения брой на преболедувалите без официална регистрация, допускането в посочените обекти ще се осъществява основно със сертификати за изследване, поради което осъществяване на стриктен контрол от страна на МВР по спазване на мерките е належащ", предупреждава Кунчев.

От обясненията на Кацаров се разбра, че тестовете ще бъдат купени от държавата, но тя няма да покрие и стойността на манипулацията, т.е. човек все пак ще трябва да плати, за да отиде на ресторант. Освен това, тестовете ще бъдат регистрирани официално в системата и това вероятно ще отблъсне много хора от тях - и сега много българи бягат от официалните тестове, за да не им се налага да излизат в карантина.

 

 

ЗА УЧИЛИЩАТА

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:

- Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

- При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

- При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

 

Вълната е в подем

Вчера здравният министър обяви пред Нова телевизия, че вълната е достигнала своя пик, но нищо такова не се вижда от данните на Ангел Кунчев. От тях се вижда бързо нарастване на новите случаи, хоспитализациите и смъртността. В момента се наблюдава подем на поредната вълна и е необходимо да се предприемат неотложни мерки за ограничаване на епидемичния процес, насочени към прекъсване механизма на предаване на инфекцията и намаляване на броя на възприемчивите лица, пише в доклада си Кунчев.

Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период. Най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата. Най-тежко засегнатата област е Видин със 749,9 на 100 000.

Седмичната положителност на извършените изследвания е 14,43%, с постоянна възходяща тенденция.

За последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лечение спрямо 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6,30% ръст). По данните на касата ковид леглата в страната, които тя финансира са 7708 и към 10 октомври са заети 5661 от тях.

Ръстът при смъртността е шокиращ - за последните 14 дни 1192 лица са починали от COVID-19 спрямо 1003 лица за предходните две седмици или 189 лица повече (18,84% ръст).

 

ПОДГОТОВКА

България явно се готви да направи зеления сертификат с по-широко приложение, защото в същото съобщение се казва, че министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол. В същото време анонсираните като нещо ново алтернативи съществуват и в момента - почти всички обществени места могат да изберат да работят със зелен сертификат.

Редица бизнеси в последните дни започнаха да настояват за повсеместно въвеждане на сертификати за достъп до обектите им с надеждата това да им позволи да работят насред вълната без ограничения. За целта обаче искат да им се предоставят безплатни тестове и мобилни пунктове, където те да се правят. На фона на недостъпността на тестовете към момента у нас това би било изключително трудно.

Не е ясно и как ще се контролират например нощните заведения и техните посетители, след като властите не успяват да контролират дори в светлата част на деня елементарни обекти. Тази липса на контрол доведе у нас дотам да не се спазват никакви мерки. Свалянето на ограничения срещу зелени сертификати, които никой не контролира може само да влоши ситуацията у нас. В самия доклад на Кунчев се цитира становище на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, че до постигане на висок ваксинационен обхват през есенните месеци трябва да се приложат нефарма, прилагането на изолационно-ограничителни мерки трябва да се приложи през есенните месеци.

 

 

...