Медия без
политическа реклама

Красимир Вълчев: Случаят в Сливен е атака срещу образователната система

13 Окт. 2019
Илияна Кирилова

"Конкретно кой организира истерията в Сливен ще кажат службите. Ние това, което следим от месеци, са организираните протести срещу първоначално - Стратегията за детето, след това се опитаха да натрупат теми. На пръв поглед целите на тези хора са благовидни - защита на правата на родителите, консервативни ценности, право на родителите да решават бъдещето на децата си".

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНТ. Той обясни, че в момента те си служат с откровени лъжи, манипулации, измишльотини.

По негови наблюдения в ромските общности най-лесно се създава паника. "Става въпрос за атака, включително срещу образователната система. Ние правим много усилия децата да ходят редовно на училище, не само да бъдат записани. Записването се оказа лесно, по-трудно е да ги накараме редовно да ходят на училище", каза още той.

Според министъра има опити да се натрупват теми - като няма Стратегия за детето трябва да се сложи друга тема в случая продажбата на деца или отнемането им от родителите. По негово мнение някой използва по най-груб начин страхът на хората. "От страна на организаторите това е целенасочена атака с цел създаване на смут, натрупване на дестабилизационни усещания", добави Вълчев.

Той обясни, че това, което са направили учителите е било правилно. Те са освободили децата и са успокоили родителите. Вълчев каза, че учителите могат да противодействат само като говорят с родителите.

Само девет учители са кандидатствали по програмата " Мотивирани учители", обяви просветният министър, въпреки че допълнителните средства бяха увеличени от 300 на 500 лева.

Тази преподаватели трябваше да преподават в райони с проблемни деца. Вълчев каза още, че ще се забави основната писта на преподаване по математика, тъй като не остава време за упражнения и затвърждаване на материала от учениците.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата