Медия без
политическа реклама

Каракачанов: СЕМ трябва да реши проблема в радиото

21 Септ. 2019
Илияна Кирилова

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви в събота, че Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да реши проблема в БНР. Той смята, че политиците трябва да се дистанцират от случващото се, въпреки че именно те са избрали членовете на СЕМ, предаде националното радио.

"Каквото и да кажат политиците, те си имат своите политически пристрастия. Едни харесват политиката на Националното радио и ще го хвалят. Други, които не го харесват, ще го критикуват. Политиците нека останат две крачки в страни. Хайде в края на краищата от дебата на проблемите в радиото би ми се искало да се роди един истински дебат за журналистиката, нейното състояние и ниво в България като цяло, по всички медии", каза той в отговор на въпрос как би коментирал свалянето на журналистката Силвия Великова от ефир и прекратяването на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР за няколко часа на 13 септември.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите подкрепят искането на БСП парламентарна анкетна комисия да се произнесе за кризата в Българското национално радио. Борисов поиска и пълна проверка на управлението на БНР от Сметната палата.

Прокуратурата вече прави проверка заради спирането на радиосигнала. Съветът за електронни медии, след като изслуша както генералния директор Светослав Костов, така и представители на редколегията на "Хоризонт", реши, че също ще сезира прокуратурата, тъй като смята за нарушени два текста от Закона за радиото и телевизията.

Комисията по регулиране на съобщенията пък обяви, че е съставила акт заради спирането на ефира на "Хоризонт", като предвидената за това санкция е между 10 хиляди и 100 хиляди лева.

Последвайте ни и в google news бутон