facebook
twitter

Горещи новини

Кабинетът и бизнесът се обявиха против по-нисък ДДС за брашно и лекарства

1608
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Предложението на БСП за намаляване на ДДС върху брашното, месото, млякото, яйцата и лекарствата не среща подкрепа от страна на правителството и бизнеса. Това стана ясно на провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На заседанието бяха разгледани внесеният от левицата проект за промени в закона за ДДС и законопроектът за публичните предприятия на икономическото министерство.

"Социалните партньори, с изключени на КТ "Подкрепа", не подкрепят предложените промени в закона за ДДС, министерство на финансите също е против", коментира на брифинг след заседанието на съвета вицепремиерът Марияна Николова. По-рано финансовият министър Владислав Горанов отново изложи тезата, че намаляването на ДДС няма да доведе  до намаляване на цените. "Ако намалим с 1 лв. цената на 1 хляб, който струва 10 лв., ще направим услуга на по-богатите, отколкото на онези, които си купуват хляб за 1 лв. и при които цената ще се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилията си към действително нуждаещите се", коментира Горанов. На сходна позиция е и Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и БСК. Според БСК е необходимо по-сериозен анализ по тематата. Както "Сега" писа, БСП предлага от 1 януари ДДС за изделията от брашно, месо, мляко, яйца да падне от 20 на 5%, а данъкът за лекарствата да стане 9%.

Ключови думи:

ДДС, данък
27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ще помогне ли на "Български пощи" номерът с ДДС

30.05.2019

Явор Алексиев, ИПИ

1856 1
Берлин ще маха данък "солидарност"

23.08.2019

1008
ООН: Светът да се откаже от месото, за да спасим планетата

09.08.2019

1477 13

Коментари

volog2

Голяма логика с тоя хляб за 10 лева! Че то това е вярно и за плоския данък и за тавана върху осигуровките. Ама ако смятате с проценти, кой ще се облагодетелства повече: този с 300 лева пенсия, харчейки всичките си пари за хляб и мляко след като си плати сметките за ток, или по-богатите, купуващи си пържоли с намалено ДДС на почивка в Гърция!???

IvanM

Ми, що не направите тогава списък или критерии кои са стоките, представляващи "лукс" и да им вдигнете ДДС-то на 50%. По примера на древния Рим.

MOPT

А за лекарствата? Щото и богатите и бедните използват еднакво количество лекарства ... даже бедните може и да боледуват повече.

Stern

В случая Горанов е прав - българският бизнес познава само събиране, не и изваждане.

Дори да се намали ДДС с 15%, и хлебари, и месари, и млекари вкупом ще ревнат, че досега са продавали на загуба и с ненамаляване на цените просто ще поемат глътка въздух.

Или подобно оправдание, те с такива имат пълни торби.

IvanM

Дори да се намали ДДС с 15%, и хлебари, и месари, и млекари вкупом ще ревнат, че досега са продавали на загуба и с ненамаляване на цените просто ще поемат глътка въздух.

 

Това ще е най-тъпото изказване и много лесно може да бъде оборено, защото ДДС се плаща от крайния купувач, а не от производителя и към стойността на продукта има никакво отношение, освен, че тя служи за изчисляване на големината му

Stern

Да, имах предвид търгуващите с тези продукти, не производителите.

Грешен изказ.

IvanM

Stern,

нямах предвид, че ти си направил тъпо изказване. Останах с впечатление, щото си предположил какво биха казали търгуващите. Освен това, спокойно може да се постави пределна надценка за търговеца (както на едро, така и на дребно) на определени изделия, както това е с някои лекарства.

Neopol

И влизаме в добре познатите ни стокови дефицити и черния пазар. Заради подобни идеи Венецуела се срина.

IvanM

Интересно, от години има пределни надценки на лекарства, заплащани с публични средства, в България, ама кой знае защо няма черен пазар.

Manrico
снимка на Manrico

Ся, ако един хляб в момента се продава за 1,20, продавачът внася от тази цена 20ст. ДДС. Ако ДДС падне на 5%, той ще може пак да го продава за 1,20лв., но вече ще внася ДДС 5,7ст. Разбира се, ако продавачът е много готин (или ако пазарните условия го натиснат), той ще може да продава хляба и за 1,05лв., от които 5ст. ДДС. Форумните експерти да кажат какво ще стане.

First Strike

Стоките от първа необходимост трябва да имат виртуална цена, която да е обвързана с минималната заплата. Когато реалната цена надхвърли виртуалната, държавата да поема разликата за хора, които работят за минимална заплата.

Дежурния

Освен за лекарствата, всяко друго пипане на ДДС е отваряне на кутия на Пандора.

Диагностик

Най-добре е ДДС да отпадне. Ще бъдем богати и щестливи. Червените бабички ще гласуват за нас. 😉

Neopol

Намаляването на данъците не намалява цените. Защото цените в конкурентен тип пазар се определят от търсенето и предлагането, което вече е достигнало разновесие. Намаляването на данъци облагодетелства търговците и ощетява бедните потребители, защото ги лишава от държавни приходи, а от там и от грижи и доходи за тях.

Не напразно най-богатите страни са с най-високите данъци, а цените им са дори по-ниски от тези с ниски данъци.

Предложенията за намаляване на данъци са десни предложения и правейки ги, БСП доказва, че е дясна, като  защитава търговците за сметка на бедните, които иска да лиши от възможност за държавни грижи, чрез понижение на държавните приходи.

 

IvanM

Освен за лекарствата, всяко друго пипане на ДДС е отваряне на кутия на Пандора.

 

Брех, ами тези държави дето имат по две, три, четири, че и пет ставки по ДДС. Те какво са отворили. Кутии, чекмеджета, кашони или сандъци на Пандора. Все ми се струва, че една голяма част от тях не живеят хич зле.

 

Не напразно най-богатите страни са с най-високите данъци, а цените им са дори по-ниски от тези с ниски данъци.

 

Кои данъци са най-високи? И кои цени са по-ниски?

Neopol

"защото ДДС се плаща от крайния купувач, а не от производителя "
Това е кухо пиар твърдение. Интересно, че има кой да му се вързва. Кой внася данъците ? Крайният клиент ли или продавача ? Дали ще продаде дадена стока продавача зависи и от цената й. Какво и как включва тази цена - няма никакво значение. Щом клиентът купува на нея, значи има съгласие между търсене и предлагане. Когато цените са свободни (а те са такива) и една стока се продава добре на една цена, то защо търговецът да я понижава, когато неговите разходи са спаднали, а просто да не си увеличи приходите ?

 

Интервал

Като оставим настрани примитивните мантри, че без или с намалено ДДС ще има Апокалипсис, не бива да се пропускат и кражбите на ДДС(източване му викат), които са в размер на милиарди. Очевидно е, че подобни мащабни злоупотреби не се правят от случайни лица и няма как да са без чадър. Намаленото ДДС силно ще снижи постъпленията от това полезно занимание и за източващите, и за затварящите си очите.

матея

 

 

 

                         Гърция преди месец намали ДДС на някои стоки . Пак ли фалира и има ли някой да се бунтува ?

IvanM

Кой внася данъците? Крайният клиент ли или продавача?

 

От кого взима ДДС-то продавача, за да го внесе в хазната?

То и моите задължения към хазната ги внася работодателя, ама това не значи, че той ги плаща, нали?

IvanM

Дали ще продаде дадена стока продавача зависи и от цената й

 

Ти тез мантри ги разправяй на филанкишията. Според САЩ, дали една стока ще се продаде, зависи от това от кого я купуваш и дали той им харесва. Примери - бол. Тъй че, зарежи приказките за "невидимата ръка на пазара".

JollyRoger's

Как е със здравето кръстникът на ВлаТко? Добре ли е? Щото трябва да е жив и здрав, та скъпият ни минфин ни наем, ни ДДС да плаща...

Порно на макс!🐏💨

матея

 

 

 

                         Все намазани пехливани( на снимката) , ако искаш , тези ще ти докажат , че колкото е по скъп хляба толкова ще е по добре за народа .И във Форума ще намерят помагачи .

kaily
снимка на kaily

Тия наште бизнесмени мноо са с объркале.

По света раята стачкува, у нас те стачкуват.

ДДС-то като свалят, на тях къде им бърка в печалбата? Пазарната логика говори, че цените ще паднат, народът ще купува повече, те ще въртят по-голям оборот и ще печелят повече.

Това бизнес да реве за по-голямо ДДС е по-голяма простотия даже от оная бизнес да стачкува.

ablepsia

А за хазарта и туризма как може ДДС да е по-нисък, пък за лекарствата, книгите и хляба не можело било, ммм?

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

На мен по-ниското ДДС на храните ми е изгодно (за лекарствата ми е все тая, защото ги употребявам много рядко). Донякъде разбирам и защо бизнесмените са против намаляването на данъка - това значи по-малки приходи в бюджета, оттам по-малко пари за разпределение през обществени поръчки. Въобще не разбирам обаче защото пенсионерите и социално слабите го подкрепят - понижението на цените на стоките ще бъде пренебрежимо малко, ако въобще има такова, но за сметка парите за пенсии и социални помощи ще намалеят със сигурност. Понижението на ДДС винаги е изгодно за тези, които харчат повече и неизгодно за харчещите малко, които освен това и зависят от бюджетни пари.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Намаляването на ДДС за книги пък си е откровена глупост, като имаме предвид какви издания доминират пазара. Много по-добре е част от приходите от ДДС да се инвестират в закупуване на класическа художествена литература за библиотеките и общодостъпни научни електронни ресурси.

JollyRoger's

Какво “потребление“ е приемането на лекарства? А на детски храни? Бантустанът е много сбъркан, ако се крепи главно на косвените данъци. То и заради това престана да бъде държава...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×