Quantcast
Индийският вариант на COVID-19 се оказа у нас от април | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Индийският вариант на COVID-19 се оказа у нас от април

Здравният министър поиска обяснения от националния център защо изследването на пробата е отнело почти 2 месеца
Обновена
6 481
 Илияна Кирилова

Проба за COVID-19 на пациент от Плевен е класифицирана като индийския вариант на коронавируса (вариант на инфекцията - "Делта"). За това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. Малко по-късно здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че няма причина за паника и засега няма да променя мерките. Министърът обаче поиска обяснения за случая, който се оказа от проба, взета още на 21 април.

Засега е известно, че на 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България, предава информационна агенция ''Фокус''. Веднага щом се е почувствал зле, мъжът се е изолирал и няма сведения да е контактувал с други лица. След като резултатът се оказва положителен, той е поставен под домашна изолация. Проявил е леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.

Министър Кацаров е разпоредил националният център да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения случай и защо изследването на пробата е отнело толкова време - от 21 април до 17 юни. Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

Делта вариантът на вируса се смята за по-заразен дори от британския. За няколко седмици той превзе Великобритания и вече е 90% от новите случаи. У нас е установен при пациент във възрастовата група 20-30 г. от Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски“ – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина, се казва в съобщението на центъра, но в същото време се посочва, че мъжът е временно пребиваващ в страната.

Взетата на 21 април проба е била секвенирана в националния център на 5 май. "Проведеният геномен анализ посредством официално възприетите филогенетични инструменти (Nextclade, Covidex и Pango lineage), не показа принадлежност към познатите генетични линии (тогава класифицирана и докладвана като B.1.1). След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ проведен през месец юни, се установи, че секвенцията се класифицира като „Вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта)", посочват още специалистите.

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на индийската мутация, добавят от НЦЗПБ. И уверяват, че продължават да наблюдават разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

"Няма причина за паника, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция", коментира пред журналисти здравният министър Кацаров. По думите му засега това е изолиран случай, който не е тежък. "Но е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали да се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента", каза той. "Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на заразените, нашата възможност е тази", допълни Кацаров. Министърът заяви, че е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната. Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

 

ПОМОЩ ОТВЪН

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду е поела ангажимент да помогне на България за организирането на по-добра здравно-информацонна кампания за ваксиниране, за да постигнем по-добри резултати. Това стана ясно след среща на Кириакиду с българския здравен министър Стойчо Кацаров. По думите му страната ни ще получи дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да увеличим броя на ваксинираните у нас лица, както и конкретна методология за оценка на нивото на колективния имунитет. "Каква по-силна кампания от това, че става дума за живота ти. Какъв по-силен стимул можеш да имаш да се ваксинираш от това, че предпазваш себе си и близките си хора", коментира още Кацаров. 

Относно проблема на 100 000 българи, които не могат да получат сертификат, защото при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест, а не с PCR тест, еврокомисарят коментира, че в момента това е нещо, коео се проучва от учените и когато те кажат, тогава ще могат да се променят сертификатите.

 

СПАД

Новите случаи на заразяване с коронавирус през последните 24 часа са 95, показват данните на Единния информационен портал. Инфектираните са били установени с 12 171 теста, което означава, че положителните проби са под 0.8 процента.

В 8 области у нас няма потвърден нито един нов случай. Най-много новорегистрирани има в София-град -17, следват София-област, Пазарджик - по 9, Бургас и Варна - по 8, Видин - 7, Пловдив - 6, Монтана и Благоевград - по 4, Перник, Плевен, Кюстендил, Стара Загора - по 3, Търговище, Габрово, Враца и Ловеч - по 2, Русе,Велико Търново и Сливен - по 1.

През изминалите 24 часа са излекувани 1064 души. Така оздравелите от началото на пандемията стават 392 035.

1954 души са хоспитализирани, а 227 са в интензивно отделение.

Жертвите на коронавируса достигат 17 957, от които 25 за последното денонощие.

В сряда в България са поставени 17 626 дози от ваксините срещу КОВИД-19, а от началото на ваксинационната кампания - 1 619 744.

Още

ВМА започва поставянето на адаптирана ваксина срещу COVID-19 

27.09.2022

2001
Краят на пандемията се видя и в България

25.09.2022

2106
Китай улеснява влизането на чужденци в страната

20.09.2022

282