Медия без
политическа реклама

Големите градове на България са в плен на мъгли и мръсен въздух

Едва в средата на седмицата се очаква разсейване. Особено чувствителни са хората с хронични белодробни заболявания

03 Дек. 2018Обновена
БГНЕС архив

Големите градове у нас остават в плен на мръсния въздух в следващите няколко дни, предупреждава Нова тв.

Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрови. По данни на показателя "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над дреднодневните норми от 50 µg/m3, твърди още телевизията.

Вятър се очаква едва в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания. 

За съжаление, до вторник прогнозите са за тихо и спокойно време. Тоест вероятността за мъгли е много голяма. Те ще бъдат  особено трайни в Западната и Централната част на Дунавската равнина. Около средата на седмицата очакваме малко повече вятър. Нощта срещу сряда ще има умерен северозападен вятър и мъглите временно ще се разсеят”,  обяви синоптикът Мариана Попов пред Нова тв.

Тя даде и по-дългосрочна прогноза за времето по празниците: „Според последните материали, с които разполагаме изглежда, че около Коледа няма да вали сняг. Няма да и бъде много студено”. Тя допълни, че периодите около 8-10 и 19-23 декември ще има валежи.

Очаква се иначе тих и предимно слънчев ден. Облачността ще е по-значителна в Северозападна и Централна северна България. В тази област видимостта ще е ниска, заради мъгли. Температурите остават под нулата в Северна България през целия ден. В хода на деня обаче на юг от Стара планина ще е по-топло.

В централните части на страната – дневна температури около 5-6 градуса. По Черноморието и на югозапад – до 10-11 градуса. В 6 области на Северна България има предупреждение за опасно ниски температури. Стойностите там ще паднат до -10 градуса. Има възможност за образуване на поледици. В планините времето ще е слънчево през целия ден. Вятърът – със скорост до 25-30 километра в час. Температурите в най-високите части ще са около и под нулата. В по-ниското – до 5-6 градуса. През седмицата се очаква нахлуване на хладен въздух от Атлантическия океан и нов арктически полъх от север. Валежите обаче ще са незначителни – в средата на седмицата и в края на почивните дни. Ще вали дъжд, в планините – сняг. Температурите плавно ще се повишават и ще достигнат до 10-15 градуса в края на седмицата.

"Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата: https://goo.gl/LbpX1L", написа в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Към момента на това изказване във Фейсбук официалните датчици на кметството показваха, че в "Младост" замърсяването е 7 пъти над нормата, в “Хиподрума“ (станцията е в средата на парка) замърсяването е близо 4 пъти, в “Надежда“ над 4 пъти, в “Дружба“ – три пъти, а в “Павлово“ – два пъти и половина, пише "Медиапул". Реалността обаче е съвсем различна, защото властите в София нямат датчици в близост до най-големите източници на замърсяване. Стотиците датчици на гражданите, обединени от платформата “AirSofia“, показват, че замърсяването на въздуха в някои райони на града надвишава 12 пъти нормите. Датчиците, които ползва Столичната община са на Българската академия на науките (БАН). Данните за замърсяването се смятат усреднени за 24-часов период, а тези до момента показват превишения много над прогнозирането

Статусът на кметицата гласи още, че "всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха. Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат."

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мръсен, въздух, градове

Още по темата