facebook
twitter

Горещи новини

"Главболгарстрой" отрече да работи предварително по магистрала "Струма"

Разследване на bTV показа сондажи по бъдещото трасе край Кресненското дефиле
4189
bTV
Спътникови снимки показват съвпадение на сондажите с трасето

Фирма "Главболгарстрой" разпространи преди малко позиция във връзка с репортаж на bTV, относно работа по участък от автомагистрала „Струма”, без да има избран изпълнител.

Ето и позицията (без редакционна намеса):

"Във връзка с репортаж, излъчен в сутрешния блок на БТВ на 11.02.2019г., свързващ името на Главболгарстрой с извършването на дейности по строителството на автомагистрала "Струма" в новия участък източно от Кресненското дефиле, заявяваме следното: Главболгарстрой не е извършвал през 2018 г. каквито и да е строителни или подготвителни работи, в това число не сме извършвали дейности по изграждане на временни пътища или сондажи, във въпросния участък. Важно е да се подчертае, че Главболгарстрой не разполага със сондажна техника и не е възлагало извършване на подготвителни или сондажни дейности на други лица в обхвата на бъдещото магистрално трасе във въпросния участък.

За по-голяма яснота, бихме искали да обърнем внимание, че, съгласно Заданието за изработване на технически проект за обект: АМ "Струма" Лот 3.2.1. и Лот 3.2.2. (съставляващо Приложение № 3 към Документацията за възлагане на обществена поръчка за избор на Изпълнител, която е публично достъпна на интернет сайта на възложителя АПИ), избраният изпълнител на обществената поръчка следва да изработи технически проект въз основа на класирания на първо място (с Решение № 36/15.05.2017г. на АПИ) разширен идеен проект с парцеларен план за АМ "Струма" Лот 3.2, участък Крупник - Кресна, съобразявайки предвижданията на ПУП - ПП (Подробен устройствен план - Парцеларен план), изработен въз основа на възлагателно писмо на АПИ изх. № ВЗП-2/18.04.2018г. В тази връзка, за пълното изясняване на обстоятелствата и времето, когато са извършвани предпроектни проучвания по трасето, следва да се търси автора на разширения идеен проект - "Пътпроект - 2000" ООД.

В заключение, отново заявяваме, че Главболгарстрой не е изпълнявал каквито и да е строителни или подготвителни дейности, касаещи бъдещото проектиране и строителство на АМ "Струма" Лот 3.2."

 

В разследването на bTV се припомня, че на 30 август 2018 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителство на платното в посока от „Кулата” към София. То ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на отсечката е почти 24 км, а стойността на поръчката е 430 млн. лв.

Все още избран изпълнител няма, но още преди да е обявена обществената поръчка някой може би е знаел, че ще я спечели и вече действа на терен. Такъв сигнал получават и проверяват експертите от неправителствената организация „Антикорупционен фонд”. Те са получили снимки, на които се вижда как работят тежки машини. Прави се вертикален сондаж.

Въпреки че на терен не би трябвало да се прави нищо, хората, които живеят и работят около бъдещото трасе на магистралата, следят движение на строителна техника, която още миналото лято, преди да е обявена обществената поръчка, проправя временни пътища в планината.

За да са сигурни, че временните пътища и сондажите са свързани със строителството на магистралата, от „Антикорупционния фонд” поръчали анализ на спътникови изображения, който да покаже кога точно са правени и как се отнасят спрямо трасето на магистралата.

В проучвания участък са открити 8 промени. Всяка от тях плътно съвпада с бъдещото трасе на „Струма” в посока от „Кулата” към София. Анализът на сателитните изображения показва още, че те са правени дори преди да е обявена обществената поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна. Зам.-директорът на стопанството не можа да покаже никакви документи, с които да са дадени разрешения за изграждане на временни пътища и сондажи.

От АПИ отричат да знаят за подобни дейности. В писмо до bTV казват, че не са възлагали изпълнението на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе – извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или каквито и да било други дейности.

Така горските служители остават единствените, които трябва да знаят какво е ставало миналото лято. Горските служители не знаят кои са фирмите, които разкопават и правят сондажи. Знаят ги обаче хората, които работят в района – някой казват „Геострой”, а други - „Главболгарстрой”.

Кметът на Кресна Николай Георгиев потвърди, че и негови служители са виждали строителна техника по бъдещото трасе на магистралата, но територията не била общинска и не проверили кой работи там. В общината не са постъпвали никакви документи за извършваните дейности.

Екипът на bTV попита двете споменати строителни фирми дали и какво са правили по бъдещото трасе. От „Геострой” отрекоха тяхна техника да е била в района, а от „Главболгарстрой” не отговориха на въпросите, въпреки допълнителната информация, която поискаха, за да дадат прецизен отговор.

Директорът на "Югозападно държавно предприятие" започва проверка на място. От „Антикорупционния фонд” са готови да предоставят всички сателитни изображения на новите временни пътища.

Темата коментира адвокатът и експерт по обществените поръчки Грета Ганева.

„Ако някой вече е работил преди обществената поръчка, значи е бил достатъчно убеден, че ще я изпълнява. По този начин се нарушават принципи, които са изведени в Закона за обществените поръчки. А именно принципите за равнопоставеност на кандидатите и за свободна конкуренция. Процедурата вече е опорочена”, обясни Ганева.

 

 

 

Ключови думи:

магистрала
25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дим над заводите

09.10.2019

ГЕОРГИ ГЪЛОВ

752
Най-дългият тунел у нас ще се строи по австрийски метод

05.10.2019

15146 21
Тир с гуми се запали на АМ "Тракия"

17.09.2019

224 1

Коментари

JR

От ГРУ са били сондажниците. Да питат Флориан.

генек

А кой ви казва, че не е ИЗБРАН?

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Solace

Нема да се косите, Пешов си действа вече, за да приключи в срок...

САТЪР
снимка на САТЪР

половин милярд за 24 км че те мост да бяха изградили отгоре ще е по евтино.

dream team
снимка на dream team

Шайката съвсем се е разпасала и обнагляла.

 

И ЦАЦО ОТГОРЕ, ПРЕЗ ГЪСТИЯ ДИМ, ГЛЕДАШЕ НА ВСИЧКО ТИХ, НЕВЪЗМУТИМ!

сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

Доси

Работил съм с малки общини, работил съм и с община Кресна в частност... 

Няма абсолютно никакъв начин някой да проправя пътища в планинанта и Кметът, Шефа на горското и още поне 20 - 30 други шефове, експерти и служители, вкл. горските, да не знаят кой копае там  и защо това се прави. В малките общини ВСИЧКО се знае. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Анти-котаракът-с-чизми😾

Penchobre

Г-н Пешов е известен филантроп. Помня, как обяви, че ще работи по Арена "Армеец" без печалба. Боцата така каза и не трябва да има съмнения! 😉 Сега може да работи и без да му се заплаща и себестойността на работата. Благодетел! 🐒 Като кума на Горанов, но по-голям!

Solace

Филантроп е, как. Баце го замоли да построи сектор А на последната спирка на 120. Филантропът построи, и уговориха схема за изплащане (основно за пред БФС и с оглед лиценза), съгласно която парите ще се връщат с процент от продадените билети за определени места. Смятах - над 60 години излизаше. Апропо, в отчетите си ГБС тези 6-7 милиона ги водят като несъбираеми. Филантропи, ей...

Хулиган

Още не могат да се разберат, кой да пипне комисионните и как да си ги разпределят персонално възложителите.

А за да не се бави работата, почнали със сондажите.

Иначе може магистрала изобщо да се не построи...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/29/kak-nau...

mi6osp.

Не са прави бТв.

Изпълнителят не е избран, процедурата не е обявена, но не се работи зад гърба на държавата, защото държавата знае кой ще строи магистрата.

Защото "Нищо важно не може да се случи без мен в тази държава."-ББ.

Деянов
снимка на Деянов

Процедура ще има - с "политическо решение" както за въображаемите 45 годишни таралясници от щатите....Не случайно ГБС водеше протеста срещу опозицията  на "Цариградско шосе"....

ONOGUNDUR

Е за такваз конкуренция скачахме по площадите преди години! Най е готино сам себе си да конкурираш типично по нашенски!

Леля_Стойка_III

Ангария бе, ангария е това 😁 Всички бизнесмени трябва безплатно да работят, когато великия везир каже ...

Stern

24 км за 430 млн. лв. Че това са само около18 млн. на км. И то в планината.

Яко са се минали.

Във Варна строят нов булевард (разширяват стара улица), 3 км. Дотук изхарчиха предвидените 113 млн (над 37 млн. на км.) и кметът вече изока, че парите са свършили, а булевардът още е изкоп през града.

Така се прави бизнес. Като чукне 50 млн. километъра, ще стане по-скъп и от 5-то авеню.

dissidentbg

Да не е съботник?

сталкер пустиняк

И нито един гербаджия не се е появил да се хвърли на амбразурата. 

Ма то вярно, че напоследък доста им идва. 

kite

А, не се притеснявайте!

Преди десетина година в Ямбол по същия начин, бъдещият "победител" в обществена поръчка, започна ремонт на основния булевард в града предварително. Освен това, случайно се оказа, че имат общ бизнес с кмета. Проточиха се едни дела, но в крайна сметка последната инстанция отсъди: няма виновни!

mini96

Е ми що да се губи време!Все пак избори идват и вожда трябва о време да резне лентичката!А някакъв конкурс е досадна подробност която по примера на кОлтурния министър може да се оформи със задна дата!

jorro2

Колкото и да ви е чудно, кандидат изпълнителят може би е решил сега да хвърли 200-300 хил. лв. за геологопроучвателни работи за да получи детайлна информация за строежа на скалите  и дали те ще са подходящи за пълнеж на трасето на магистралата. Тази информация ще му е много важна за да знае до колко може да играе на търга. Защото по-добре сега да загуби въпросните 200-300 х. лв. (ако не спечели търга за строителство), отколкото после в процес на работа да загуби 20-30 млн. (ако се окаже, че на сляпо е вярвал, че ще ползва инертен матерал от тези непроучени места) ако се наложи да вози инертен материал от майната си. 

---

А ако тази информация (за строежа на скалите) можеше да я получи чрез космическо зондиране, нали това нямаше да е нарушение на тръжните условия?

Solace

Хахах, отговор на ГБС. В 2018-а не били правили нищо. А в 2019-а?

Предводител на ...

Търсете Ванката!

Force
Paco Pacov

Просто класика :) Възможно ли е наистина да си строят магостралка, предварително?

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×